Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Прикладні аспекти морфології експериментальних і клінічних досліджень, 10-11 жовтня 2019 року

Розмір шрифту: 
ІНДИВІДУАЛЬНА АНАТОМІЧНА МІНЛИВІСТЬ ЛОБНОЇ ПАЗУХИ ТА СУМІЖНИХ СТРУКТУР ЗА ДАНИМИ СПІРАЛЬНОЇ КОМП’ЮТЕРНОЇ ТОМОГРАФІЇ
Віталій Гаргін

Остання редакція: 2019-09-19

Аннотація


Лобна пазуха є найбільш мінливою серед усіх навколоносових пазух людини. Враховуючи особливості розташування та взаємовідношення з природнім співустям, питома вага захворювань цієї області дещо нижча за інші пазухи, проте вони пов’язані з доволі грізними ускладненнями.

Метою нашої роботи стало вивчення особливостей будови лобної пазухи та взаєморозташування суміжних анатомічних структур.

Матеріли та методи: Під дослідження потрапили 100 спіральних комп’ютерних томограм (СКТ) людей віком від 20 до 50 років жіночої статі, СКТ-дослідження яким було запропоновано у зв’язку з патологією, що не була пов’язана з захворюванням ЛОР-органів. Досліджувались особливості розташування перетинки між правою та лівою пазухами, сполучення з порожниною носу, взаємозв’язок між висотою, шириною та глибиною лобної пазухи та черепним індексом.

Результати та їх обговорення: Переважну більшість людей за черепним індексом складали мезокрани (71%), 22% - доліхокрани та 7% - брахікрани. Відмічалась залежність між черепним індексом та розмірами лобної пазухи: негативна сильна достовірна (р<0,5) кореляція між черепним індексом та висотою лобної пазухи, та середня негативна достовірна кореляція між черепним індексом та шириною пазухи. У більшості випадків (63%) перетинка, яка розділяє пазухи на праву та ліву займала центральне положення. У 23% випадків вона була відхилена вліво, у 11% - вправо. У 2% випадків спостерігалася однобічна аплазія пазухи, у 1%- двобічна.

За типом лобно-носового сполучення найчастішою його формою виявився інфундибулярний тип (67%), при чому інфундибулярний медіальний зустрічався дещо частіше (59,38%) за латеральний (40,62%) серед усіх випадків цього типу. У 33% випадків спостерігався рецесуальний тип сполучення за відсутності випадків ретробульбарного сполучення.

Висновки: Лобна пазуха є однією з найбільш мінливих з усіх навколоносових пазух людини. ЇЇ будова залежить від типу черепа людини. Найчастішою формою лобно-носового сполучення був інфундибулярний тип з переважанням інфундибулярного медіального сполучення над латеральним.