Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Інновації у вищій медичній та фармацевтичній освіті України, 16-17 травня 2019 року

Розмір шрифту: 
ЗАСТОСУВАННЯ СИМУЛЯЦІЙНИХ СЦЕНАРІЇВ У ПРАКТИЧНІЙ ПІДГОТОВЦІ В ІНТЕРНАТУРІ ЗА СПЕЦІАЛЬНІСТЮ «ПЕДІАТРІЯ»
Вікторія Станіславівна Хільчевська

Остання редакція: 2019-04-17

Аннотація


Відомо, що впровадження у навчальний процес на всіх етапах безперервної медичної освіти симуляційних технологій сприяє зменшенню лікарських помилок та підвищенню якості надання медичної допомоги.

На кафедрі педіатрії та дитячих інфекційних хвороб БДМУ відпрацьовано сценарій діагностики в пацієнта бронхообструктивного синдрому, що ускладнився дихальною і серцево-судинною недостатністю, та здійснення алгоритму дій на до- та шпитальному етапах медичної допомоги. До сценарію вміщено виділення провідного патологічного синдрому у дитини 5-ти років (манекен) для початкового етапу надання допомоги, оцінка вітальних з інтерпретацією можливих показників, вибір лікарських препаратів, визначення дози та шляхів їх введення, забезпечення венозного доступу та розрахунок початкового об'єму інфузії, застосування інфузомату з обов'язковим контролем якості оволодіння навичок.

До і після проходження симуляційного сценарію лікарям-інтернам було запропоновано тестування за форматом «Крок 3. Загальна лікарська підготовка» за тематикою «Дихальна недостатність» та «Гостра серцево-судинна недостатність». Після симуляційної практики результат тестування виявився вищим (84,5% порівняно з 76,5% до тренінгу) та вірогідно корелював з моніторинговою контрольною роботою у форматі «Крок-3» (r=0,56).

Таким чином, симуляційні технології у навчанні лікарів-інтернів можна застосовувати як складову частину їх практичної підготовки, формування клінічного мислення, а також досить ефективний механізм у підготовці до ліцензійного інтегрованого іспиту.

Література. Матюха Л.Ф. Симуляційні методи навчання - сучасний напрямок розвитку післядипломної освіти в медицині / Л.Ф. Матюха, Н.В. Малютіна, Н.В. Васильєва  // Медицина неотложных состояний. – 2016. – №4 (75).