Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Інновації у вищій медичній та фармацевтичній освіті України, 16-17 травня 2019 року

Розмір шрифту: 
ВПЛИВ СУЧАСНИХ ТРЕНДІВ РОЗВИТКУ ХІРУРГІЇ НА МЕТОДИ ПІСЛЯДИПЛОМНОГО НАВЧАННЯ ЗА СПЕЦІАЛЬНІСТЮ "ХІРУРГІЯ"
Сергій Іванович Саволюк, Віктор Миколайович Лисенко, Микола Юхимович Крестянов, Олег Володимирович Шуляренко

Остання редакція: 2019-04-05

Аннотація


Вступ. Сучасна технологічна революція в хірургії докорінно змінила хірургічну парадигму та філософію. Нинішня ургентна та планова хірургія вступила в епоху безпечних суперрадикальних розширених мультивісцеральних резекцій, симультанних операцій та агресивної хірургічної тактики. Це стало можливим завдяки інтеграції механізмів та факторів концепції "6 М": Мультимодальність (програми – Fast Track Surgery, ERAS), Мультидисциплінарність (різнопрофільні підходи та консиліуми за участю різних спеціалістів, особливо в онкохірургії, кардіо- та рентгенендоваскулярній хірургії та наступна різнопрофільна курація та реабілітація пацієнтів після цих втручань), Мультитехнологічність (лапароскопія, ендоскопія, ендоваскулярні та гібридні операції з асиміляцією технологій), Мультифункціональність (поліфункціональні електрохірургічні інструменти в лапароскопії та ендоскопії, електрозварювання живих біологічних тканин, зшивальні апарати – лінійні та циркулярні степлери, системи дублювання), Мультипроекція (доопераційний облік, прогнозування та індивідуальне планування нестандартних нештатних ситуацій), Мультифокус (урахування всіх сприятливих та несприятливих факторів для отримання надійного прогнозованого сприятливого прогнозу для пацієнта). Таким чином, комбінація хірургічних інновацій та технологій, оволодіння ними, їх агресивне впровадження ставить собі за мету намагання позбутися впливу людського фактору, що виводить сучасну хірургію на рівень уніфікації, стандартизації та протокольності (стандартна операційна та технологічна процедура), що створює виклики для державної післядипломної освіти та стимулює до безперервного пошуку можливостей професійного зростання (системність та систематичність), вступаючи в конкурентні відносини з приватними структурами за споживача послуг (інтерни, курсанти), прискорюючи створення ефективних професійних навчальних (тренінгових, симуляційних) центрів (HUB, класи), особливо в умовах зростаючого впливу соціальних медійних ресурсів.

Мета – оцінка науково-інноваційної, навчально-тренінгової та методичної роботи кафедри хірургії та судинної хірургії НМАПО імені П.Л. Шупика (зав. каф. – професор Саволюк С.І.) за 2018 рік за динамікою результатів анкетованої кривої навчання (зворотній зв’язок) слухачів на циклах тематичного удосконалення (ТУ) в умовах реалізації концепції хірургії швидкого відновлення в роботу керованої хірургічної клініки державного та приватного підпорядкування.

Результати. В 2018 році через навчально-тренінговий клас кафедри пройшли навчання 136 осіб, з них слухачів циклів ТУ ("Вибрані питання невідкладної абдомінальної хірургії", "Основи лапароскопічної хірургії"), ПАЦ та спеціалізації – 57, лікарів-інтернів за спеціальністю "Хірургія" 1, 2, 3 року навчання - 61, клінічних ординаторів – 15, очних аспірантів – 3, що є обов’язковим при підсумковій атестації згідно зазначених програм. Клас обладнаний 2 лапароскопічними тренажерами, генераторами різних видів хірургічної енергії (моно- та біполярна різних патентованих фірм-виробників, електрозварювання живих біологічних тканин), є всі різновиди електрохірургічних інструментів та зшивальних апаратів для виконання лапароскопічних операцій, мультимедійним супроводом, інтерактивною системою для майстер-класів в режимі Live Surgery та системою для запису та архівування потокового відео в режимі on-real-time, що підвищило % (дельта вихідного та прикінцевого контролю) результату практичних навичок на 64%.

Висновки. Набуття мануальних навичок та умінь на сучасному лапароскопічному обладнанні та поєднаному інструментарії в умовах навчально-тренінгового класу є обов’язковим етапом ОСКІ для лікарів-інтернів, при підсумковій атестації слухачів циклів ТУ та спеціалізації за індивідуальним планом, слугуючи базовим критерієм допуску до лапароскопічних операцій, що дозволяє залучати слухачів та інтернів до участі в програмних майстер-класах та науково-практичних конференцій, які проводить кафедра хірургії та судинної хірургії на клінічних базах державної та приватної форм власності згідно плану роботи кафедри, який затверджується на початку календарного року та за ініціативи завідувача кафедри хірургії та судинної хірургії НМАПО імені П.Л. Шупика – професора, д. мед. н. Саволюка С.І., в випадках дисциплінарних порушень з боку слухачів та інтернів, для підвищення професійної мотивації під час навчання на програмних кафедральних циклах.