Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Інновації у вищій медичній та фармацевтичній освіті України, 16-17 травня 2019 року

Розмір шрифту: 
Особливості використання онлайн платформи для викладання курсу за вибором «побічна дія ліків»
Ірина Борисівна Самура, Ігор Федорович Бєленічев, Олександр Володимирович Тихоновський

Остання редакція: 2019-04-05

Аннотація


Лікар повинен знати не тільки особливості системного впливу лікарських засобів на організм людини, але й оволодіти знаннями щодо побічної дії ліків і знати явища, що виникають при несумісності, повторному та комбінованому застосуванні лікарських засобів, можливі ускладнення при їх використанні. З огляду не це кафедрою фармакології та медичної рецептури передбачено онлайн викладанні елективного курсу з побічної дії ліків. Для впровадження онлайн-курсу використовується платформа Open edX, розташована на віртуальному сервері хмари Azure.

Використання online курсів надає студентам багато переваг. По-перше, це свобода доступу до учбових матеріалів у будь-який зручний час. По-друге, у студентів є більше можливостей для аналізу та синтезу отриманої інформації, особливо при наданні відповідей. Деякі платформи надають можливість регулювати швидкість лекцій, наприклад уповільнити або навпаки прискорити темп відеолекції. Це допомагає врахувати когнітивні особливості кожного. По-третє, впровадження онлайн курсів завдяки застосуванню мультидисциплінарного підходу висвітило такі його переваги, як розвиток креативності, готовності до інновацій, розвиток навичок критичного мислення та розв’язання винахідницьких задач, формування навичок активної комунікації, та ін. В роботі розглядається використання у навчальному процесі опорної графіки та технологій майндмеппінгу, навчально-методичних матеріалів з використанням програми Microsoft Power Point, Microsoft Word, Mind Map. Для полегшення сприйняття матеріалу студентами медичних та фармацевтичних факультетів кафедрою підготовлено підручник «Побічна дія ліків» («Side effects of drugs») на англійській мові та електронне видання «Working book in elective course Side effects of drugs».

Таким чином, дистанційне навчання на базі платформа Open edX розширює можливості для отримання якісної професійної освіти, підвищує ефективність організації і контролю пізнавальної діяльності студентів, що поліпшує якість отриманих знань. Впровадження в навчальний процес дистанційного навчання, сучасних комп’ютерних технологій сприяє посиленню інтегруючої функції дисципліни «Побічна дія ліків».