Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Інновації у вищій медичній та фармацевтичній освіті України, 16-17 травня 2019 року

Розмір шрифту: 
ПРОЕКТНИЙ ТИП НАУКОВОЇ РОБОТИ ІНОЗЕМНИХ СТУДЕНТІВ МЕДИЧНОГО ФАКУЛЬТЕТУ ЯК ІННОВАЦІЙНА ФОРМА ПОЗААУДИТОРНОЇ РОБОТИ
Наталія Станиславівна Шевченко, Наталія Олександрівна Панько, Тетяна Василівна Зімницька, Тетяна Олексіївна Головко, Костянтин Вікторович Волошин, Оксана Миколаївна Цюра, Катерина Василівна Штрах, Наталія Володимирівна Крутенко, Мар'яна Олександрівна Бугаєвська

Остання редакція: 2019-03-20

Аннотація


Вступ. Студентська наукова робота є одним з класичних видів індивідуальної позааудиторної активності. Традиційно у межах роботи студентських наукових гуртків кращі студенти мають можливість під керівництвом певного викладача виконати своє наукове дослідження. Але у сучасному науковому просторі все більшої популярності набуває проектна форма досліджень, коли на конкурсній основі до певного дослідження у рамках окремого проекту залучаються декілька наукових центрів, лабораторій тощо. Участь у таких наукових проектах передбачає наявність у дослідника певних рис та навичок, таких як вміння працювати у команді, схильність до глобального аналізу, креативне мислення та лідерські здібності, які практично неможливо придбати виконуючи індивідуальну наукову роботу. Враховуючи необхідність підвищення конкурентоспроможності серед молодих науковців, виникла необхідність модернізації традиційної студентської наукової активності.

Основна частина. Починаючи з 2014-2015 навчального року на кафедрі педіатрії № 2 Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна для англомовних студентів медичного факультету було розроблено та впроваджено проектну форму наукової студентської роботи. На той час серед бажаючих було відібрано 6 студентів та залучено 3 викладача, які розробили та обґрунтували назву, мету та дизайн проекту у цілому, документально узгодили юридичні сторони проекту, у тому числі висновок Комісії з біоетики. За результатами проведеного молодими науковцями патентно-інформаційного пошуку було обґрунтовано актуальність та визначено об’єм, задачі та методи дослідження. Кожен студент відповідав за певний фрагмент та організацію окремих етапів виконання проекту (збір матеріалу, виконання певних лабораторних досліджень, формування електронної бази, статистична обробка, аналіз отриманих результатів, тощо). Також протягом року на кожному з етапів дослідження відбувалась ротація учасників, що давало їм змогу ділитися досвідом поміж собою та набувати зазначені вище необхідні навички. На завершальному етапі аналізу результатів кожен студент повинен був підготувати звіт щодо свого фрагменту та доповісти на засіданні гуртка. Також результати дослідження були представлені на медичних конференціях та конгресах різного рівня.

Проектна форма студентської наукової роботи набуває все більшої популярності, про що свідчить щорічно зростаюча кількість бажаючих, з 2014 до тепер кількість учасників збільшилась утричі (з 6 до 20). На сьогоднішній день на нашій кафедрі успішно виконується 5 незалежних студентських наукових проектів за різними напрямками педіатрії, а саме: дитяча ревматологія, кардіологія, гастроентерологія, ендокринологія та інфекційні хвороби.

Висновки. На основі вище зазначеного, можна зробити висновок, що проектна форма студентської наукової роботи має перелік переваг перед класичною та у більшій мірі відповідає сучасним вимогам до дослідників.