Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, "XXІІ Міжнародний медичний конгрес студентів і молодих вчених", 23-25 квітня 2018 року

Розмір шрифту: 
Дослідження гіпоглікемічних властивостей сухого екстракту чорниці звичайної
Ігор Олегович Стецюк

Остання редакція: 2018-04-01

Аннотація


Стецюк І., Болюх О., Корильчук Б., Курило Х., Вольська А.

Дослідження гіпоглікемічних властивостей сухого екстракту чорниці звичайної

Кафедра фармакології з клінічною фармакологією

Науковий керівник: д-р біол. наук, проф. Кліщ І.М.

ДВНЗ «Тернопільський державний медичний

університет імені І.Я.Горбачевського МОЗ України»

м. Тернопіль, Україна

Актуальність. Станом на 2017 р. в Україні відзначається збільшення показника поширеності цукрового діабету (ЦД) (на 28% з 2013 року до 2017). У наш час, число хворих продовжує збільшуватись в основному за рахунок ЦД 2-го типу. Фітотерапія залишається невід’ємною частиною профілактики та лікування даного захворювання та його ускладнень. Фітопрепарати є малотоксичними, містять комплекс біологічно активних речовин, що дозволяє одночасно впливати на різні ланки патогенезу ЦД.

Мета. Встановити гіпоглікемічну активність та ефективну дозу сухого екстракту чорниці звичайної, отриманого за допомогою екстрагенту спирту етилового різної концентрації на моделі перорального глюкозотолерантного тесту на щурах.

Матеріали та методи дослідження. Експерименти проводили на білих нелійних щурах-самцях масою 200 ± 20г. Використовували оральний тест толерантності до глюкози (ОТТГ). Гіпоглікемічну активність екстрактів оцінювали за змінами концентрації глюкози крові щурів на 30, 60, 90, 120, 180 хв у динаміці, шляхом побудови графіку глікемічної кривої. Пошук найбільш ефективної концентрації спирту етилового для екстрагування речовин з гіпоглікемічною активністю з сухого екстракту чорниці звичайної проводили за допомогою ОТТГ. Концентрацію глюкози в крові визначали за допомогою тест-смужок, глюкометром “Accu-Chek performa”.

Результати дослідження. Попереднє введення тваринам сухого екстракту чорниці звичайної в дозах 20, 30, 40, 50 і 60 мг/кг відмічало дозозалежне зниження в крові щурів концентрації глюкози. На 30 хв. експерименту відбулося максимальне зниження рівня глюкози під впливом сухого екстракту у дозі 50 мг/кг, що відрізнялось від тварин з групи контрольної патології (КП). Подальше збільшення дози екстракту до 60 мг/кг не призвело до статистично значимого підвищення гіпоглікемічного ефекту, як на 30 хв. експерименту так і на 180 хв, що вказує на доцільність використання екстракту у дозі 50 мг/кг. Гіпоглікемічну активність екстрактів оцінювали відповідно від концентрації спирту етилового. Встановлено, що сухий екстракт чорниці звичайної у дозі 50 мг/ кг, який екстрагувався при 60% етиловому спирті проявляв кращу гіпоглікемічну активність порівняно з іншими групами тварин.

Висновки. Попереднє введення тваринам сухого екстракту чорниці звичайної в дозах 20, 30, 40, 50 і 60 мг/кг викликає зниження рівня глюкози в крові після цукрового навантаження. У скринінгових дослідженнях експериментально обгрунтована доза чорниці звичайної - 50 мг/кг, що є перспективним джерелом для подальших фармакологічних дослідженнях з метою створення нових лікарських засобів з гіпоглікемічною дією.