Остання редакція: 2018-03-21
Аннотація
Одним з пріоритетних напрямків сучасної фармацевтичної галузі є розробка нових лікарських засобів (ЛЗ) рослинного походження. Давно відомою лікарською рослинною сировиною (ЛРС), що залишається актуальною для виробництва ЛЗ і на сьогодні, є трава чебрецю повзучого (ЧП). Дана розробка передбачає отримання густого екстракту (ГЕ), тому метою нашої роботи є вивчення режимів згущення при отриманні ГЕ ЧП.
Для вирішення поставлених задач використовували рідкий екстракт ЧП, технологія якого описана нами в патенті України на корисну модель №73543 та наступне обладнання: насос глибокого вакууму VT6 з максимальним розрідженням до 0,85 кгс/см2 з вакуумметром ОБВ 1-100 з діапазоном вимірювання від 0 до -1 кгс/см2; лабораторний роторний випарювач LABOROTA 4001. Вивчали час упарювання екстракту за різних температур і з різним розрідженням вакууму (табл.1) та контролювали при цьому вміст флавоноїдів, які в попередніх дослідженнях нами обрані маркерами його якості.
Таблиця 1
Залежність тривалості упарювання від температури упарювання
Значення вакууму, кгс/см2
Температура упарювання, ºС
Тривалість упарювання, год.
Вміст флавоноїдів, г
0,8
30
9,0
2,73 ± 0,04
0,8
40
7,0
2,72 ± 0,03
0,8
50
5,5
2,73 ± 0,04
0,8
60
4,5
2,72 ± 0,03
0,8
70
4,0
2,72 ± 0,02
0,8
80
4,0
2,70 ± 0,02
В результаті проведеного експерименту, вибрано оптимальною температурою упарювання 65-70 ºС, визначено час упарювання – 4-4,5 год та отримано готовий продукт – ГЕ ЧП, який являє собою густу, в’язку масу, яка не виливається з тари, а розтягується в нитки і знову зливається в суцільну масу із специфічним запахом. Оскільки, ГЕ – це складна фізико-хімічна система, що складається з фенольних сполук, які є термолабільними, підвищення температури вище 70 ºС є ризикованим з точки зору зниження кількісного вмісту флавоноїдів. Тому, наступним етапом дослідження буде вивчення якісного складу та кількісного вмісту БАР в отриманому екстракті.