Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, "XXІІ Міжнародний медичний конгрес студентів і молодих вчених", 23-25 квітня 2018 року

Розмір шрифту: 
ПІДБІР РЕЖИМІВ ЗГУЩЕННЯ ПРИ ОДЕРЖАННІ ГУСТОГО ЕКСТРАКТУ ЧЕБРЕЦЮ ПОВЗУЧОГО
Nadya Zarivna

Остання редакція: 2018-03-21

Аннотація


Одним з пріоритетних напрямків сучасної фармацевтичної галузі є розробка нових лікарських засобів (ЛЗ) рослинного походження. Давно відомою лікарською рослинною сировиною (ЛРС), що залишається актуальною для виробництва ЛЗ і на сьогодні, є трава чебрецю повзучого (ЧП). Дана розробка передбачає отримання густого екстракту (ГЕ), тому метою нашої роботи є вивчення режимів згущення при отриманні ГЕ ЧП.

Для вирішення поставлених задач використовували рідкий екстракт ЧП, технологія якого описана нами в патенті України на корисну модель №73543 та наступне обладнання: насос глибокого вакууму VT6 з максимальним розрідженням до 0,85 кгс/см2 з вакуумметром ОБВ 1-100 з діапазоном вимірювання від 0 до -1 кгс/см2; лабораторний роторний випарювач LABOROTA 4001. Вивчали час упарювання екстракту за різних температур і з різним розрідженням вакууму (табл.1) та контролювали при цьому вміст флавоноїдів, які в попередніх дослідженнях нами обрані маркерами його якості.

Таблиця 1

Залежність тривалості упарювання від температури упарювання

Значення вакууму, кгс/см2

Температура упарювання, ºС

Тривалість упарювання, год.

Вміст флавоноїдів, г

0,8

30

9,0

2,73 ± 0,04

0,8

40

7,0

2,72 ± 0,03

0,8

50

5,5

2,73 ± 0,04

0,8

60

4,5

2,72 ± 0,03

0,8

70

4,0

2,72 ± 0,02

0,8

80

4,0

2,70 ± 0,02

 

В результаті проведеного експерименту, вибрано оптимальною температурою упарювання 65-70 ºС, визначено час упарювання – 4-4,5 год та отримано готовий продукт – ГЕ ЧП, який являє собою густу, в’язку масу, яка не виливається з тари, а розтягується в нитки і знову зливається в суцільну масу із специфічним запахом. Оскільки, ГЕ – це складна фізико-хімічна система, що складається з фенольних сполук, які є термолабільними, підвищення температури вище 70 ºС є ризикованим з точки зору зниження кількісного вмісту флавоноїдів. Тому, наступним етапом дослідження буде вивчення якісного складу та кількісного вмісту БАР в отриманому екстракті.