Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, XVII Конгрес Світової Федерації Українських Лікарських Товариств

Розмір шрифту: 
ВИВЧЕННЯ ДОЗОЗАЛЕЖНОСТІ СУХОГО ЕКСТРАКТУ ЛИСТЯ ШОВКОВИЦІ БІЛОЇ
Анастасія Ігорівна Дуб, Ірина Павлівна Стечишин

Остання редакція: 2018-08-29

Аннотація


Код програмного питання - 5р –

фармаколоґія, клінічна фармаколоґія, токсиколоґія

ВИВЧЕННЯ ДОЗОЗАЛЕЖНОСТІ СУХОГО ЕКСТРАКТУ ЛИСТЯ ШОВКОВИЦІ БІЛОЇ

Дуб А.І., Стечишин І.П.

м. Тернопіль

ДВНЗ «Тернопільський державний медичний університет

імені І.Я. Горбачевського МОЗ України»

 

Вступ. Упродовж останніх років, як в Україні, так і в світі, спостерігається негативна тенденція щодо зростання захворюваності на цукровий діабет типу 2, який набув останнім часом епідемічного характеру поширення в популяції. Сучасний фармацевтичний ринок представлений широким арсеналом синтетичних лікарських засобів, що застосовуються для профілактики та лікування хворих на цукровий діабет. Альтернативою ним є рослини, які можуть служити потенційним джерелом гіпоглікемічних засобів і широко використовуватися в традиційній медицині для попередження цукрового діабету.

Мета. Встановити дозозалежність сухого екстракту листя шовковиці білої (Morus alba L.) в умовах «глюкозного навантаження» з використанням орального тесту толерантності до глюкози при одноразовому введенні досліджуваних засобів.

Методи дослідження. Експерименти проводили на щурах-самцях лінії Wistar масою (180±20) г з нормальним вуглеводним гомеостазом. Оскільки для рослинних препаратів дози варіюють від 50 до 300 мг/кг, для дослідження використовували сухі екстракти листя шовковиці білої у дозі 50, 75, 100, 150, 200, 250, 300 мг/кг. Як препарати порівняння було використано рослинний збір «Арфазетин» (12 мл/кг) та лікарський препарат «Метформін» (150 мг/кг). Контрольна група отримувала воду очищену. Через 1 год всі групи щурів піддавались «глюкозному навантаженню». Кров для досліджень отримували з хвостової вени щурів шляхом дистальної резекції хвоста. Порції крові для визначення рівня глюкози збирали перед дослідженнями (натще, після 6-7 годинного голодування) і через 30, 60, 90, 120 та 180 хв після «глюкозного навантаження». Концентрацію глюкози в крові визначали за допомогою тест-смужок та глюкометра «Accu-Chek Performa Nano».

Основні результати. Внаслідок «глюкозного навантаження» рівень глюкози в крові контрольної групи тварин зростав на 49, 60, 48, 28 % через 30, 60, 90, 120 хв відповідно від початку експерименту та повертався до вихідного рівня через 180 хв. При введенні усіх дозувань екстракту спостерігали зниження рівня глюкози порівняно з контролем. При застосуванні екстракту починаючи із дозування 100 мг/кг гіпоглікемічний ефект достовірно перевищував ефект рослинного збору «Арфазетин», а саме при визначенні через 30, 60, 90, 120 хв у групі тварин, які приймали екстракт у дозі 100 мг/ кг рівень глюкози був нижчим на 19, 23, 22 та 8 % відносно контролю. А починаючи з дозування 200 мг/кг при всіх визначеннях гіпоглікемічний ефект у дослідних групах тварин достовірно не відрізнявся від ефекту при прийомі «Метформіну» та достовірно перевищував ефект «Арфазетину», а саме при визначенні через 30, 60, 90, 120 хв у групі тварин, які приймали екстракт у дозі 200 мг/кг рівень глюкози був нижчим на 25, 31, 25 та 12 % відносно контролю.

Висновки. Отримані результати дослідження підтверджують виражену гіпоглікемічну дію екстракту листя шовковиці білої, що підтверджує актуальність його подальших досліджень. Для створення комбінованого гіпоглікемічного засобу на основі сухого екстракту листя шовковиці обрано дозування 200 мг/кг маси тіла тварин, при застосуванні якого у дослідній групі тварин, гіпоглікемічний ефект достовірно не відрізнявся від ефекту при застосуванні препарату «Метформін» та достовірно перевищував ефект від застосування лікарського збору «Арфазетин».