Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, XVII Конгрес Світової Федерації Українських Лікарських Товариств

Розмір шрифту: 
ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ПОХІДНОГО 1,3-ОКСАЗОЛ-4-ІЛ-ФОСФОНОВОЇ КИСЛОТИ НА ФОСФОДІЕСТЕРАЗНУ АКТИВНІСТЬ У ЩУРІВ З АРТЕРІАЛЬНОЮ ГІПЕРТЕНЗІЄЮ
Катерина Володимирівна Седько (Мацькевич)

Остання редакція: 2018-08-29

Аннотація


Вступ. Похідне 1,3-оксазол-4-іл-фосфонової кислоти (скорочена назва – похідне оксазолу) – це нова оригінальна сполука, яка вивчається в якості антигіпертензивного судинорозширюючого засобу. Проте механізм його дії залишається невідомим. Мета. Дослідити вплив похідного 1,3-оксазол-4-іл-фосфонової кислоти у сироватці крові гіпертензивних щурів на фосфодіестеразну активність, як маркера артеріальної гіпертензії.

Методи досліджень. Артеріальну гіпертензію моделювали щурам шляхом сольового навантаження – сольового пиття (1 % розчин натрію хлориду) впродовж 21 доби. Тваринам з 14-ї доби вводили похідне оксазолу в дозі 25 мг/кг внутрішньоочеревинно, один раз на добу, щоденно, протягом 7 діб з метою попередження розвитку артеріальної гіпертензії. Визначення фосфодіестеразної активності в сироватці крові щурів проводили флуориметричним методом з використанням умбелліферону.

Результати досліджень. У групи щурів, яким вводили похідне оксазолу, встановлене незначне зниження фосфодіестеразної активності у вигляді тенденції порівняно з групою щурів з артеріальною гіпертензією, проте не відзначено відновлення даного показника до вихідного рівня групи нормотензивних щурів.

Висновки. Введення похідного 1,3-оксазол-4-іл-фосфонової кислоти в дозі 25 мг/кг (ED50) внутрішньоочеревинно, один раз на добу, щоденно, протягом 7 діб не призводило до статистично значущих змін фосфодіестеразної активності в сироватці крові щурів, а отже, механізм антигіпертензивної дії похідного оксазолу не опосередкований даним параметром.