Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Довкілля і здоров‘я, 27-28 квітня 2017 року

Розмір шрифту: 
ДЕЯКІ ОСОБЛИВОСТІ АНТИБІОТИКОРЕЗИСТЕНТНОСТІ ГОСПІТАЛЬНИХ ШТАМІВ БАКТЕРІЙ, ІЗОЛЬОВАНИХ У ВІДДІЛЕНННІ ІНТЕНСИВНОЇ ТЕРАПІЇ ТА РЕАНІМАЦІЇ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ УНІВЕРСИТЕТСЬКОЇ ЛІКАРНІ В 2012-2015 Р.Р.
Сергій Іванович Климнюк

Остання редакція: 2017-04-03

Аннотація


Доведено – однією з головних причин виникнення інфекцій, пов’язаних з наданням медичної допомоги, є не завжди обґрунтоване застосування антибіотиків, внаслідок чого суттєво збільшується частота появи антибіотикорезистентних госпітальних варіантів штамів мікроорганізмів. Цей процес інтенсивніше  відбувається у саме у відділеннях інтенсивної терапії та реанімації, так як тут частіше призначають антибіотики порівняно із іншими відділеннями.

Метою дослідженя був аналіз динаміки змін антибіотикорезистентності клінічних ізолятів бактерій для корекції схем емпіричної антибіотикотерапії

Протягом досліджуваного періоду (2012-2015 р.р.) за загальноприйнятою бактеріологічною методикою    досліджено трахеальний аспірат, мазки із ротоглотки, сеча, виділення з ран, отримані від хворих, які перебували на лікуванні у відділенні інтенсивної терапії. Пізніше  за методом Кірбі-Бауера перевірено чутливість до 6-10 антибіотиків 519 штамів бактерій. В особливо складних випадках  визначали антибіотикочутливість штамів до 20-25 антибіотиків за допомогою автоматичного аналізатора «VITEK 2 Compact 15».


Повний текст: PDF