Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Довкілля і здоров‘я, 27-28 квітня 2017 року

Розмір шрифту: 
ВПЛИВ АЦЕТАТУ СВИНЦЮ У ПОЄДНАННІ ІЗ СТЕАРАТАМИ НА ПЕЧІНКУ
Ольга Євгенівна Федорів

Остання редакція: 2017-04-04

Аннотація


УДК 613.32-099:546.32

ВПЛИВ АЦЕТАТУ СВИНЦЮ У ПОЄДНАННІ ІЗ СТЕАРАТАМИ НА ПЕЧІНКУ

О.Є. Федорів, О.В. Лотоцька, Н.В. Флекей, О.Є. Копач, В.А. Конратюк,

М.О. Кашуба, О.М. Сопель, Н.В. Голка, О.М. Смачило

ДВНЗ «Тернопільський державний медичний університет

імені І.Я. Горбачевського МОЗ України»

fedorivo@tdmu.edu.ua

Однією з провідних проблем гігієни та токсикології в даний час є вивчення антропогенного впливу солей важких металів на стан здоров’я людини і тварин. Їх сполуки не руйнуються в ґрунті, воді, рослинах і організмі тварин. У числі цих сполук одне з перших місць займає свинець. За останні кілька років свинець став у світі найбільш поширеним токсикантом з групи важких металів. Його висока концентрація в природних середовищах і накопичення в організмі людини і тварин зумовлені промисловими викидами і різким неконтрольованим збільшенням кількості автомобілів, що працюють на низькоякісному етильованому бензині. Крім важких металів поширеними забруднювачами навколишнього середовища є стеарати, зокрема стеарат натрію і калію. Дані літератури свідчать про можливе пероральне надходження ПАР та проникнення їх в організм людини через неушкоджену шкіру.

Нашим завданням було вивчити вплив ацетату свинцю в поєднанні із стеаратом натрію та стеаратом калію на печінку піддослідних тварин.

Результати дослідження показали, що дія ацетату свинцю у поєднанні із стеаратом натрію у печінці проявлялась наявністю розладів кровообігу у поєднанні із порушенням часточкової структури, помірною білковою дистрофією гепатоцитів та посиленням мікрофагальної активності, особливо в перипортальних ділянках. Були мінімальні некротичні зміни. Вплив ацетату свинцю у поєднанні із стеаратом калію призводив до різкого порушення структури печінки з розвитком дистрофічно-некротичних змін з формуванням мультилобулярних некрозів та поєднанням запальної інфільтрації.


Повний текст: PDF