Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Довкілля і здоров‘я, 27-28 квітня 2017 року

Розмір шрифту: 
ПРОБЛЕМНІ ПРАВОВІ ПИТАННЯ ВОДОПОСТАЧАННЯ ДІТЕЙ ДО 3 РОКІВ ВОДОЮ З ЗАВИЩЕНИМ ВМІСТОМ НІТРАТІВ
Ю. Г. Дементьєв

Остання редакція: 2017-04-04

Аннотація


УДК 628.35

ПРОБЛЕМНІ ПРАВОВІ ПИТАННЯ ВОДОПОСТАЧАННЯ ДІТЕЙ ДО 3 РОКІВ ВОДОЮ З ЗАВИЩЕНИМ  ВМІСТОМ НІТРАТІВ

Ю.Г. Дементьєв1, Л.Й. Блажкевич1, Л.А. Безрука1, О.В. Лотоцька2,

В.А. Кондратюк2, В.В. Лотоцький2, О.Є. Федорів2, Н.В. Флекей2

1ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України»

2ДВНЗ «Тернопільський державний медичний університет

імені І.Я. Горбачевського МОЗ України»

Відомо, що вживання питної води, або приготування харчових сумішей на питній воді, що містить понад 50,0 мг/дм3 нітратів є життєво небезпечним особливо для дітей до 3 років. Це положення записано у всіх стандартах на якість питної води не тільки в Україні, але і стандартах усіх країн світу. На даному питанні наголошено і у Постанові  Головного санітарного лікаря України «Про попередження виникнення водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей» від 17.05.2010 року № 16, яка зобов’язує здійснювати щомісячний моніторинг вмісту нітратів у воді з децентралізованих джерел водопостачання, якою користуються діти до 3-ох років.

До певного часу Держсанепідслужбою України було забезпечено щомісячний моніторинг за вмістом нітратів у воді з колодязів та каптажів, незважаючи на величезний обсяг досліджень: наприклад в області є 5000 колодязів. Щомісячно було зроблено 5000, а за рік 60 тис. проб води. Необхідно врахувати  чималі  затрати як на дослідження, так і на відбір з доставкою проб (паливно-мастильні матеріали, автотранспорт, людські ресурси, географія розташування лабораторій міжрайонних відділів ДУ «ТОЛЦ МОЗУ).

У зв’язку з проведеною реорганізацією Держсанепідслужби України текст вище вказаної постанови на сьогодні не зазнав жодних змін, а тому роль, функції, повноваження лабораторних центрів, як нової структури, утвореної після реформування в даному питанні не визначені. Проблема вживання неякісної води поступово загострюється - якщо в  2015 р. 8,8% проб в області не відповідали нормативам за вмістом нітратів,  то в 2016 вже 13,1% взірців  води мали  вміст нітратів понад 50 мг/дм3.


Повний текст: PDF