Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Довкілля і здоров‘я, 27-28 квітня 2017 року

Розмір шрифту: 
ОЦІНКА ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ В ОЗДОРОВЧИХ ЗАКЛАДАХ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ В ЛІТНІЙ ПЕРІОД 2016 РОКУ
Ю. Г. Дементьєв

Остання редакція: 2017-04-04

Аннотація


УДК: 342.924 : 371.72 : 613.22

ОЦІНКА ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ В ОЗДОРОВЧИХ ЗАКЛАДАХ

ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ В ЛІТНІЙ  ПЕРІОД 2016 РОКУ

Ю.Г. Дементьєв1, О.М.Гаврилюк1, Л.А. Безрука1, О.В. Лотоцька2,

Г.А. Крицька2, О.М. Сопель2, О.Є. Копач2, О.М. Смачило2

1ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України»

2ДВНЗ «Тернопільський державний медичний університет

імені І.Я. Горбачевського МОЗ України»

За даними різних дослідників, кількість дітей, які часто хворіють, коливається в межах 30-70% залежно від віку дітей і умов їх виховання. Наявність несприятливих тенденцій у стані здоров’я молодого  покоління вимагає якісно нових рішень щодо  організації та проведення заходів, спрямованих на збереження здоров’я дітей. Одним з важливих факторів  є відпочинок та оздоровлення дітей влітку.

За результатами оцінки харчування дітей в оздоровчих закладах Тернопільської області встановлено, що в усіх стаціонарних оздоровчих закладах за енергоцінністю (калорійністю) перспективне меню перевищувало нормативні значення. Це досягалося за рахунок включення в меню надмірної кількості продуктів, які містять вуглеводи та жири. Проте в недостатній кількості діти отримували молоко та молокопродукти, овочі, понад норму - кондвироби, крупи, м’ясопродукти (в зв’язку з відсутністю рибопродуктів). Внаслідок цього добові раціони, наче і різноманітні, але не збалансовані. Завищення добової калорійності відбувалось за рахунок збільшення у відсотковому  співвідношенні вечері (до 30%) та другої вечері (до 15%). оскільки замість рекомендованого кефіру або йогурту дітям давали сік і печиво. Це призводило до зменшення кількості молокопродуктів в раціоні та збільшення кількості вуглеводів і калорійності.

Даний аналіз свідчить про відсутність одного з основних компонентів оздоровлення дітей – якісного, повноцінного, збалансованого харчування в оздоровчих закладах області.

 


Повний текст: PDF