Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Довкілля і здоров‘я, 27-28 квітня 2017 року

Розмір шрифту: 
МОНІТОРИНГОВІ ДОСЛІДЖЕННЯ АТМОСФЕРНОГО ПОВІТРЯ В МІСЦЯХ ІНТЕНСИВНОГО РУХУ АВТОТРАНСПОРТУ У ТЕРНОПІЛЬСЬКІЙ ОБЛАСТІ
С. С. Дністрян

Остання редакція: 2017-04-04

Аннотація


УДК 991.9:502

МОНІТОРИНГОВІ ДОСЛІДЖЕННЯ АТМОСФЕРНОГО ПОВІТРЯ В МІСЦЯХ ІНТЕНСИВНОГО РУХУ АВТОТРАНСПОРТУ

У ТЕРНОПІЛЬСЬКІЙ ОБЛАСТІ

С.С. Дністрян1, Ю.Г. Дементьєв1, Л.А. Безрука1, М.О. Кашуба2, В.А.Кондратюк2, О.М. Сопель2, Г.А. Крицька2, С.В. Кучер2, О.Є. Копач2

1ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України»

2ДВНЗ «Тернопільський державний медичний університет

імені І.Я. Горбачевського МОЗ України»

Дані лабораторних досліджень протягом кількох останніх років свідчать про тенденцію до зниження рівня забрудненості атмосферного повітря, що в першу чергу пояснюється призупиненням діяльності окремих промислових підприємств області. А також через нестачу сировини, відсутність фінансування.

70% викидів в атмосферне повітря припадає на автотранспорт. Щорічне проведення в області операції «Чисте повітря» безумовно сприяє підвищенню організаторських зусиль керівництва автопідприємств, підносить виконавчу дисципліну водіїв, дотримання природоохоронних вимог щодо експлуатації транспортних засобів.

Переважна більшість лабораторних досліджень спрямована на контроль за станом атмосферного повітря на транспортних розв’язках, розташованих в житловій зоні, де визначається вміст завислих речовин, окислів азоту, окису вуглецю, сірчаного ангідриду, хромового ангідриду, формальдегіду і тетраетилсвинцю.

Результати проведених досліджень дозволили встановити певні закономірності впливу зовнішнього середовища на стан здоров’я населення різних регіонів Тернопільської області та обґрунтувати комплексні програми з оздоровлення довкілля. Зокрема, наприклад, впродовж червня 2016р, в умовах високої температури та вологості зовнішнього середовища проведено дослідження атмосферного повітря на вміст диоксиду азоту, сірчистого ангідриду, оксиду вуглецю, формальдегіду та пилу на транспортних розв'язках.


Повний текст: PDF