Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Довкілля і здоров‘я, 27-28 квітня 2017 року

Розмір шрифту: 
МОНІТОРИНГОВІ ДОСЛІДЖЕННЯ АТМОСФЕРНОГО ПОВІТРЯ В МІСЦЯХ ТРАНСПОРТНИХІ РОЗВ'ЯЗОК У ТЕРНОПІЛЬСЬКІЙ ОБЛАСТІ
Микола Олексійович Кашуба

Остання редакція: 2017-04-04

Аннотація


УДК  504.54.054.

МОНІТОРИНГОВІ ДОСЛІДЖЕННЯ АТМОСФЕРНОГО ПОВІТРЯ В МІСЦЯХ ТРАНСПОРТНИХІ РОЗВ'ЯЗОК У ТЕРНОПІЛЬСЬКІЙ ОБЛАСТІ

С.С. Дністрян1, Ю.Г. Дементьєв1, Л.А. Безрука1, В.А. Кондратюк2,

М.О. Кашуба2, К.О. Пашко2, О.М. Сопель2, Г.А. Крицька2, В.В. Лотоцький2

1ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України»

2ДВНЗ «Тернопільський державний медичний університет

імені І.Я. Горбачевського МОЗ України»

Результати проведених досліджень дозволили встановити певні закономірності впливу автомобільного транспорту в місцях транспортних розв’язок в Тернопільській області на стан забруднення атмосферного повітря. В селах Озерна Зборівського району, селах Ігровиця та В. Бірки Тернопільського району, В. Ходачків Козівського району і в м. Збараж (Збаражського району) на вул. Б. Хмельницького вміст диоксиду азоту становив від 0,02 до 0,06 мг/м3, сірчистого ангідриду – від 0,04 до 0,06 мг/м3, оксиду вуглецю – від 3,0 до 4,0 мг/м3, формальдегіду – 0,01 до 0,03 мг/дм3 та пилу – від 0,0 до 0,9 мг/м3.

Результатами проведених досліджень у вказаних точках свідчать, що вміст досліджуваних речовин не перевищує гранично допустимих концентрацій (ГДК диоксиду азоту становить 0,2 мг/м3, сірчистого ангідриду – 0,5 мг/м3, оксиду вуглецю – 5,0 мг/м3, формальдегіду – 0,035 мг/м3). Лише вміст пилу в с. Ігровиці Тернопільського району майже в 2 рази перевищував ГДК (0,5 мг/м3)

Паралельно по тих самих районах досліджувалась поширеність захворювань серед контрольних груп дорослого і дитячого населення. Не дивлячись на те, що майже всі показники забруднення повітря були нижче допустимих концентрацій стан здоров’я населення, проживаючого неподалік вказаних дорожніх розв’язок, має проблеми із здоров’ям. Серед дорослого населення найбільш поширені хвороби органів дихання, кровообігу, травлення, а серед дітей - хвороби органів дихання, нервової системи і органів відчуття, ендокринної системи .

 


Повний текст: PDF