Остання редакція: 2017-04-04
Аннотація
УДК: 612.3
ЕПІДЕМІЧНА СИТУАЦІЯ ЩОДО ЗАХВОРЮВАНОСТІ НА ГАСТРОЕНТЕРОКОЛІТИ ВСТАНОВЛЕНОЇ ЕТІОЛОГІЇ У КРЕМЕНЕЦЬКОМУ РАЙОНІ ТЕРНОПІЛЬСЬКІЙ ОБЛАСТІ ЗА 2016 РІК.
Ю.А. Ліснічук
kremses@ukr.net
Гастроентероколіти є однією з важливих проблем сучасної інфектології та епідеміології. Актуальність цього захворювання обумовлена поліетіологічністю, великою часткою ураження дитячого населення та економічними збитками на проведення протиепідемічних заходів.
Всього зареєстровано 95 випадків гастроентероколітів, з них 38 випадків-встановленої етіології, 57 випадків - невстановленої етіології, що становить 40% і 60% відповідно. У структурі загальної інфекційної захворюваності у Кременецькому районі за 2016 рік частка гастроентероколітів встановленої етіології становить 15 %. Інтенсивний показник захворюваності даної нозології становить 137,9 вип. на 100 тисяч населення району, що в 2,6 рази вище (52,9 вип. на 100тис.нас.) середньообласного показника за цей період. Летальні випадки не зареєстровані. Серед збудників цієї недуги були встановлені представники умовно-патогенної флори: Proteus vulgaris -39,5%, Klebsiella -26,3%, Citrobacter – 15,8%, Enterobacter – 10,5%, Proteus mirabilis – 7,9%.
Захворюваність на гастроентероколіти встановленої етіології переважає серед міського населення (50,5%). У розподілі за статтю відмічається вища захворюваність серед чоловіків. Характерна літньо-осіння сезонність. При аналізі розподілу захворюваності серед вікових груп було встановлено наступне: 51,6% хворих становили дорослі особи, 48,4% - діти до 17 років. Серед дітей найвищий рівень інцидентності - 47,8% відмічався у дітей віком від 1до 4 років, які не відвідують дитячі навчальні заклади, а найменший - 8,7% у дітей віком 5-9 років.
Показник госпіталізації становив 100 %, що вказує на переважно тяжкий та середньої тяжкості перебіг захворювань, особливо у дітей. Протиепідемічні заходи в осередках проводились вчасно і в повному обсязі.
Факт виникнення даних захворювань у дітей віком від 1 до 4-х років вказує на недостатній рівень знань правил особистої гігієни мам, що потребує посилення консультативної та роз'яснювальної роботи лікувально-профілактичними закладами. Причини зростання кількості гастроентероколітів можуть бути пов’язані з вживанням неякісних харчових продуктів, продуктів з вичерпаним терміном придатності, придбаними на стихійних ринках, в мережах магазинів, а також з недотриманням правил приготування та зберігання їжі. Важливою є робота щодо встановлення провідних чинників передачі збудників інфекції, шляхів поширення патогенів, проведення широкої санітарно-освітньої роботи серед населення.