Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Довкілля і здоров‘я, 27-28 квітня 2017 року

Розмір шрифту: 
ГЕМОДИНАМІЧНІ ПОРУШЕННЯ ПЕЧІНКИ ПРИ МЕХАНІЧНІЙ ТРАВМІ ТЯЖКОГО СТУПЕНЯ НА ТЛІ ХРОНІЧНОЇ ІНТОКСИКАЦІЇ СОЛЯМИ МІДІ ТА ЦИНКУ
Олександра Євгенівна Копач

Остання редакція: 2017-04-04

Аннотація


УДК 616.36-099:546.56-008.1-06:616-001.1

ГЕМОДИНАМІЧНІ ПОРУШЕННЯ ПЕЧІНКИ ПРИ МЕХАНІЧНІЙ ТРАВМІ ТЯЖКОГО СТУПЕНЯ НА ТЛІ ХРОНІЧНОЇ ІНТОКСИКАЦІЇ СОЛЯМИ МІДІ ТА ЦИНКУ

О.Є. Копач, О.В. Лотоцька, О.Є. Федорів, Н.В.Флекей, Н.В.Голка,

О.М. Смачило, Пашко К.О.

ДВНЗ «Тернопільський державний медичний університет

ім. І. Я. Горбачевського МОЗ України »

kopachole@tdmu.edu.ua

Проблема травматизму є актуальною в Україні та світі. Щорічно понад 70 тис людей отримують травми різного ступеня, при цьому політравма є основною причиною смерті людей віком до 40 років. Серед чинників, які здатні знизити адаптаційні можливості організму, є вплив солей важких металів, зокрема в непромислових регіонах – солі міді та цинку.

Мета: дослідити динаміку індексу маси печінки в умовах механічної травми важкого ступеня на тлі хронічної інтоксикації солями міді та цинку.

Експерименти виконано на нелінійних білих щурах-самцях масою 180-200 г. Хронічну інтоксикацію сульфатами міді та цинку прведено за методикою Засєкіна (2001 рік) шляхом щоденного введення у шлунок через зонд їх розчинів у дозі по 5 міліграм на кілограм маси тварини× в перерахунку на метал один раз на добу протягом 2 тижнів.Через 14 діб моделювали скелетну травму різного ступеня тяжкості.Контрольними були тварини із полі травмою без отруєння солями міді та цинку та інтактні тварини. Через 1,3 та 7 добу тварин виводили з експерименту. Потім зважували печінку і розраховували масовий коефіцієнт.В умовах тяжкої травми у тварин з хронічною інтоксикацією солями міді та цинку масовий коефіцієнт печінки в усі терміни посттравматичного періоду виявився достовірно більшим від інтактних тварин. Це можна пояснити із збільшенням набряку органа на фоні отруєння.

Отримані результати слід враховувати при діагностиці та лікуванні скелетної травми на тлі хронічної інтоксикації солями міді та цинку.


Повний текст: PDF