Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Довкілля і здоров‘я, 27-28 квітня 2017 року

Розмір шрифту: 
МОНІТОРИНГ ФОРМУВАННЯ ТЕХНІЧНИХ ВІДХОДІВ У НАВЧАЛЬНОМУ ЗАКЛАДІ М. ТЕРНОПОЛЯ
Лариса Ярославівна Федонюк

Остання редакція: 2017-04-05

Аннотація


Велику кількість технічних відходів у містах формують не лише промислові чи комунальні підприємства, але й інші об’єкти соціальної інфраструктури. Серед них важливу роль відіграють і навчальні заклади. Метою дослідження було проаналізувати тенденції зміни кількості технічних відходів, що утворювалися за останні три роки в ДВНЗ «Тернопільський державний медичний університет ім. І.Я. Горбачевського МОЗ України»міста Тернополя. Аналіз проводили на основі звіту формування та поводження з відходами, що подається у відділ статистики.

На даному об’єкті утворювались відходи, які в залежності від фізіологічних, хімічних, біологічних характеристик всієї маси відходу або окремих його інгредієнтів поділяються на чотири класи небезпеки. Утворення відходів першого класу (відпрацьовані люмінесцентні лампи освітлення) з 2014р. по 2015р. збільшилось у 4,32 рази, а у 2016р – у 2,7 рази. Кількість відходів другого класу (відпрацьоване автомобільне мастило) у 2016р. зросла на 0,12 % у порівнянні з іншими роками. У 2016р помітно зменшилось утворення відходів третього класу (відпрацьовані свинцеві акумулятори) – у 2,6 рази. Щодо четвертого класу: кількість відпрацьованих шин, були відсутні у 2016р.; кількість паперової та картонної макулатури зросла у 16,5 разів у порівнянні з попередніми роками; відходи тваринного походження – зросли у 1,72, а комунальні відходи – майже не збільшились.

Отже, моніторинг відходів навчального закладу показав тенденцію до збільшення відходів першого та другого класу, що свідчить про їх необхідність в експлуатації навчального закладу. Правильна утилізація відходів є запорукою збереження навколишнього середовища та здоров’я населення.


Повний текст: PDF