Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Довкілля і здоров‘я, 27-28 квітня 2017 року

Розмір шрифту: 
ВПЛИВ ТАЛОТОКСИКОЗУ НА ОРГАНІЗМ ТВАРИН ТА ЛЮДИНИ
Віолета Георгіївна Хоменко

Остання редакція: 2017-04-04

Аннотація


УДК 574.23 (477.85)

Вплив талотоксикозу на організм тварин та людини

В.Г. Хоменко

Вищий державний навчальний заклад України

«Буковинський державний медичний університет»

E-mail: biology@bsmu.edu.ua

Зони мікроелементного забруднення талієм можуть перетворюватися на тривалий час в зони екологічного лиха, особливо при поєднанні з іншими мікроелементами, здатними потенціювати його токсичність. Екологічні наслідки переважаючої більшості забруднювачів середовища проявляються через значні проміжки часу (місяці, роки).

Талій здатний накопичуватися в організмі при тривалому надходжені малими субтоксичними дозами з навколишнього середовища. Здатність металу зв'язувати SН-групи і цим порушувати активність багатьох ферментів є лише одним із компонентів його токсичності. Доведена тотожність патобіохімічних процесів як при експериментальному талотоксикозі в щурів, так і в дітей-реконвалесцентів алопеції (спалах типового талотоксикозу, Чернівці, 1988).

Проведені експериментальні дослідження на тваринах із вивчення характеру токсичної дії талію в комбінаціях: талій + свинець, талій + алюміній. При комбінованій дії талію з свинцем смертельної дози реєструється один із видів синергізму, який прийнято позначати терміном потенціювання, тому що отриманий токсичний ефект перевищує суму дії кожної із взятих у цю комбінацію хімічних речовин.

Висновки і перспективи подальших досліджень. Оскільки забруднення талієм веде до екологічної катастрофи, підтвердженням є «Чернівецька хімічна хвороба» (ЧХХ) у 1988 році, доцільно далі продовжувати вивчення комбінованої дії талію з іншими хімічними речовинами, так як він здатний відігравати провідну роль протягом усього патологічного процесу.


Повний текст: PDF