Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Довкілля і здоров‘я, 27-28 квітня 2017 року

Розмір шрифту: 
ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ КІЛЬКОСТІ ПИЛКУ В ТРЕТЮ ХВИЛЮ ПАЛІНАЦІЇ ЯК ПОКАЗНИК РЕЗУЛЬТАТІВ БОРОТЬБИ З АМБРОЗІЄЮ
Олександер Борисович Приходько

Остання редакція: 2017-04-04

Аннотація


УДК 616-022.854:582.998.1

ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ КІЛЬКОСТІ ПИЛКУ В ТРЕТЮ ХВИЛЮ ПАЛІНАЦІЇ ЯК ПОКАЗНИК РЕЗУЛЬТАТІВ БОРОТЬБИ З АМБРОЗІЄЮ

О.Б. Приходько, Г.Ю. Малєєва

Запорізький державний медичний університет

alex.33@i.ua

Вступ. В наш час актуальною проблемою є попередження масових загострень алергічних реакцій значна частина яких обумовлена рослинним пилком. На Запоріжжі основним продуцентом алергійного пилку є амброзія. Кожен рік громада витрачає масу зусиль на боротьбу з цим карантинним будяком. Треба відмити, що в останні роки ситуація значно покращилася, але концентрація пилкових зерен в період цвітіння залишається на дуже високому рівні. Причин цьому декілька. По-перше, хоча зусилля міськвиконкому не є марними, але пилок, яким дихає місто, в основному приноситься з його околиць. По-друге, на кількість пилку значно впливають як річні метеорологічні особливості, так і погодні умови в період цвітіння. На нашу думку, порівняльний аналіз кількості пилку амброзії з кількістю пилку інших рослин, які цвітуть в цей період, може слугувати показником як результатів боротьби з амброзією так і основних тенденцій зміни аероалергенної ситуації, оскільки метеорологічні фактори в цьому випадку будуть нівелюватися.

Метою нашого дослідження був порівняльний аналіз кількості пилку амброзії з кількістю пилку полину та пилку родини лободові (відсоток від середньорічних сум середньодобових концентрацій пилку за сезон) .

Матеріали та методи дослідження

Для аеробіологічного моніторингу була використана пастка Хірста. Пилок амброзії (Ambrosia artemisipholia L.) та близького виду – чорнощиру (Cyclachena xanthiifolia Fresen.) займає майже половину аеропаліноспектру Запоріжжя, період цвітіння – з липня по жовтень. Родина лободові (Chenopodiaceae) включає велику кількість видів, з яких на Запоріжжі найчастіше зустрічаються близько 30. Це одно-, дво- та багаторічні трави. Більшість видів цвітуть з липня по жовтень. Найбільш часто на Запоріжжі зустрічаються види, які належать до родів: наземка (Polycnemum L.), лобода (Cytnopodium L.), лутига (Atriplex L.), віниччя (Kochia Roth). Полин, як і амброзія, є чинником полінозів. На Запоріжжі вздовж доріг, балок, на пустирях найбільш поширені: полин гіркий (Artemisia absinthium L.), полин однорічний (A. annua L.), полин звичайний (A. vulgaris L.). А в місті серед газонних рослин часто зустрічається полин морський (A. maritima L.). Цвіте у липні – вересні.

Результати дослідження та їх обговорення

Отримані дані приведені на рисунку 1.

 

 

 

 

 

 

 

 

Рис. 1. Кількість пилку у відсотках відносно середньорічної суми середньодобових показників.

Висновки та перспективи подальших досліджень. Як видно з діаграми, велика кількість пилку у 2006 та 2007 роках, а також незначна в 2009 р. зумовлена метеорологічними факторами, але відносне зростання кількості пилку амброзії в порівнянні з іншим пилком викликає занепокоєння та вказує на необхідність подальших зусиль, спрямованих на посилення контролю над цією небезпечною рослиною.


Повний текст: PDF