Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Довкілля і здоров‘я, 27-28 квітня 2017 року

Розмір шрифту: 
ОСОБЛИВОСТІ ГЕМАТОЛОГІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ ЗА УМОВИ ВПЛИВУ СОЛЕЙ ВАЖКИХ МЕТАЛІВ НА СТАТЕВОЗРІЛИХ ЩУРІВ-САМЦІВ
Юлія Миколаївна Линдіна

Остання редакція: 2017-04-05

Аннотація


Вступ. За сучасних умов існування все більшої актуальності набуває проблема гематоекології, яка пов’язана з стрімким забрудненням довкілля різними екзогенними полютантами. Основними серед них є важкі метали, рівень яких перевищує допустимі норми в багатьох регіонах України та світу. Мета дослідження: вивчення показників периферійної крові у статевозрілих щурів-самців при підгострій та хронічній інтоксикації солями важких металів.

Методи дослідження. Тварини (n=24)  були розподілені на дві групи (по 12 у кожній): І– тварини, які вживали звичайну питну воду; друга – щури, які отримували водний розчин суміші солей важких металів. Тварини виводилися з експерименту на 30-ту та 90-ту добу (відповідно нормативним строкам підгострого та хронічного експерименту).

Результати дослідження. Через 30 діб дослідження у щурів другої групи кількість Hb зменшилася на 11%, еритроцитів – на 23,3% (р<0,01). Зміна кількості лейкоцитів (зростання на 4,6% (р=0,11)) та тромбоцитів (зростання на 2,5% (р=0,08)) були не достовірними. У міру подовження терміну вживання екзогенних полютантів (на 90 добу) рівень Hb зменшився на 18,4%, еритроцитів – на 32,5%, лейкоцитів – на 15,3%, показники вмісту тромбоцитів зросли на 11% (р<0,01). Зміни біохімічних показників крові у щурів, які вживали солі важких металів мали подібну динаміку, яка проявлялася зменшенням кількості Са (на 7,8%), К (на 15,4%) та зростанням рівня Na (на 14,5%), креатиніну (на 14,3%) та сечовини (на 25,7%).

Висновки. За умови вживання щурами солей важких металів відбуваються кількісні зміни гематологічних показників, що пов’язано, з одного боку з їх мієло- та органотоксичними властивостями, а з іншого – з прямим впливом на клітинні елементи крові. Більш стрімкі зміни спостерігаються під час підгострого терміну експерименту (30 діб) з поступовим їх сповільненням на 90 добу, що пов’язано з активацією ендогенних адаптаційно-компенсаторних процесів у щурів при зміні умов існування. Перспективи подальших досліджень: Пошук шляхів корекції виявлених змін за умов впливу екзогенних полютантів.


Повний текст: PDF