Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Довкілля і здоров‘я, 27-28 квітня 2017 року

Розмір шрифту: 
БАЛТІЙСЬКА УНІВЕРСИТЕТСЬКА ПРОГРАМА: ШЛЯХИ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОЕКТУ «АКТУАЛЬНІ ЕКОГЕНЕТИЧНІ АСПЕКТИ ПАТОЛОГІЇ ЛЮДИНИ ТА ТВАРИН В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНОЇ ЕКОЛОГІЧНОЇ КРИЗИ»
Лариса Ярославівна Федонюк

Остання редакція: 2017-04-03

Аннотація


Балтійська університетська Програма (БУП) включає близько 225 Університетів та інших вищих навчальних закладів, які у своїй діяльності фокусуються на вирішенні питань охорони навколишнього середовища в регіоні Балтійського моря. Учасником БУПу ДВНЗ «Тернопільський державний медичний університет імені І. Я. Горбачевського МОЗ України» (ТДМУ) є з 2016 року. Проект «Актуальні екогенетичні аспекти патології людини та тварин в умовах глобальної екологічної кризи», представлений ТДМУ, спрямований, передусім, на підвищення якості освіти та наукових досліджень у межах співпраці з партнерами в регіоні Балтійського моря.

Оскільки БУП позиціонує себе як осередок природничих наук, пріоритет тематичного напрямку ТДМУ спрямований на проведення фундаментальних і прикладних наукових досліджень, а також та виконання науково-експеримен­тальних розробок у вивченні екогенетичних аспектів патології людини та тварин в умовах глобальної екологічної кризи. Реалізація проекту БУП на базі ТДМУ направлена на пошук шляхів вирішення проблем, що стосуються можливостей експериментальної біотехнології, генетичних і генно-інженерних методів із точки зору екології людини, а також на всебічне розкриття ролі рослинного та тваринного світів у житті сучасної людини в умовах загрози глобальних екологічних змін.

Змістом проекту передбачено три рівні його реалізації протягом чотирьох років. Метою першого року БУП-проекту «Експериментальна еволюція живих організмів як фактор екології людини» є проведення досліджень експериментальної біотехнології та генетичної інженерії з точки зору екології людини, оцінка можливостей використання генно-інженерних методів у галузі генетики людини. Метою другого року БУП-проекту «Рослинний світ і людина» є всебічне розкритття ролі рослин у житті сучасної людини. Метою третього року БУП-проекту «Людина як частина природи. Взаємозв’язок природи і людини» є пошук можливих шляхів вирішення проблем, що стосуються змін життєдіяльності організму під впливом факторів навколишнього середовища. Метою четвертого року БУП-проекту «Актуальні проблеми природозаповідних територій в умовах глобальних екологічних та соціальних змін у Європі і в Україні» є визначення головних способів збереження рослинного і тваринного світу в умовах загрози глобальних екологічних змін та визначення можливих шляхів вирішення цих проблем за допомогою розширення природозаповідних територій в Європі.

І рівень реалізації БУП-проекту на базі ТДМУ передбачає проведення інтернет-конференції «Наукові пошуки раціонального природокористування у третьому тисячолітті»; ІІ рівень – організацію наукового симпозіуму «Вектори екології», який передбачає два тематичні семінари: «Медико-екологічні проблеми та шляхи їх вирішення», «Гігієнічна оцінка ризику для здоров’я населення впливу довкілля», природничий лекторій «Здорова молодь – здорова нація», проведення майстер-класу «Зелені технології»; ІІІ рівень – проведення наукового форуму для молодих науковців «Екологія мегаполіса» та круглого столу «Україна і світ: актуальні проблеми життєдіяльності суспільства», а також організація еко-квесту «Довкілля та здоров’я» та наукових пікніків «Фундаментальні та прикладні дослідження в біології та екології». Крім того, на всіх рівнях реалізації БУП-проекту передбачено екологічні екскурсії та інтерактивні експерименти на кафедрах теоретичного спрямування – учасників проекту.

Результати БУП-проекту створять нову сильну міжнародну співпрацю між досвідченими дослідницькими групами з країн Балтійського регіону та України; інтеграція та інтердисциплінарність наукової співпраці забезпечить якнайкращий результат, що спрямований передусім на підвищення якості екологічної освіти країн Балтійського регіону, а також на зміцнення і розширення меж академічної співпраці та розвиток міжнародного науково-технічного співробітництва.