Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Довкілля і здоров‘я, 27-28 квітня 2017 року

Розмір шрифту: 
АНАЛІЗ КЛІМАТИЧНИХ ЗМІН У ТЕРНОПІЛЬСЬКІЙ ОБЛАСТІ
Марія Іванівна Марущак

Остання редакція: 2017-04-04

Аннотація


УДК 613.6(477.84)

АНАЛІЗ КЛІМАТИЧНИХ ЗМІН У ТЕРНОПІЛЬСЬКІЙ ОБЛАСТІ

М.І. Марущак, О.В. Руденко, С.В. Дзига, О.В. Бакалець, Т.А.

Заєць, Л.М. Михайлів

ДВНЗ «Тернопільський державний медичний університет імені І.Я. Горбачевського МОЗ України»,

marushchak@tdmu.edu.ua

Протягом останнього десятиліття в Україні середньорічні обсяги токсичних відходів значно перевищують показники європейських країн. Часткове співвідношення факторів забруднення у Тернопільській області становить 3(земель):2(води):4(атмосфери). До основних техногенних забруднювачів природного середовища відносять підприємства, транспорт та інші об’єкти, які утворюють токсичні відходи. Викиди парникових газів ведуть до планетарних змін клімату, посилюючи вплив на здоров’я людини.

Метою нашої роботи було проаналізувати зміну кліматоутворюючих факторів (середньорічна температура атмосферного повітря і кількість опадів) на території Тернопільської області протягом 2006-2016 рр.

Встановлено коливання середньорічної температури атмосферного повітря у Тернопільській області в межах 0,8-2,30за останні 10 років, при цьому найвища температура зареєстрована у 2015 році (9,5 ℃). Температура повітря найтеплішого місяця липня теж зазнала змін за останні 10 років. Амплітуда добового ходу температури зменшилася з 10,80 у 2006 році до 8,80 у 2015 році. Згідно даних літератури, липень у західній частині України характеризується найбільшою у річному ході кількістю опадів. Статистичний аналіз  показника кількості опадів, що випав за місяць липень протягом останніх 5 років свідчить про зниження кількості опадів на 75,2 %. Проведений статистичний прогноз свідчить про подальше зменшення кількості опадів протягом наступних років.

Висновок. Поступове зростання температури атмосферного повітря і зменшення кількості опадів може мати негативний вплив на стан здоров’я населення, тому потребує всебічного аналізу кліматичної ситуації в Тернопільської області.


Повний текст: PDF