Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Довкілля і здоров‘я, 27-28 квітня 2017 року

Розмір шрифту: 
ГЕПАДИФ У КОМПЛЕКСНОМУ ЛІКУВАННІ ХВОРИХ НА ЦИРОЗ ПЕЧІНКИ.
Тетяна Василівна Бойко

Остання редакція: 2017-03-20

Аннотація


 

В сучасній гастроентерології проблема хронічних дифузних захворювань печінки є однією з найбільш важливих. За останні 10 років в Україні збільшився рівень смертності за цими захворюваннями більше ніж на 76%. Цироз печінки (ЦП) є надзвичайно актуальним  питанням сьогодення і посідає перше місце серед причин смертності від хвороб органів травлення.

Мета дослідження - вивчити вплив гепадифу  на динаміку клініко-лабораторних показників у хворих на цироз печінки (ЦП).

Матеріали і методи дослідження. Обстежено 25 хворих на ЦП алкогольної етіології в стадії субкомпенсації, серед них було 15 (60,0%) чоловіків та 10 (40,0%) жінок, віком від 25 до 75 років. Пацієнти були поділені на дві групи: 1-ша (15 хворих) отримувала стандартне комплексне лікування (контрольна група): ессенціальні фосфоліпіди, сечогінні, вітаміни, лактулозу, дезінтоксикаційні засоби; 2-га (10 хворих) додатково приймала гепадиф  по по 5,0 на глюкозі 5%−200,0  внутрішньовенно краплинно 5 днів, а потім  по 1табл. (300 мг )  3 рази на добу до одного місяця. Діагноз верифікували на основі клініко-лабораторних та інструментальних досліджень. Функціональний стан печінки оцінювали за клінічними даними, показниками біохімічного аналізу крові, коагулограми.

Результати дослідження та їх обговорення. Встановлено, що у хворих 2-ої групи відмічалaсь більш швидка ліквідація клінічних проявів патологічного процесу:  зникли больовий синдром, диспепсичний залишився у 15,5 %, астено-вегетативний  у 20,4 % обстежених; у хворих 1-ої групи відповідно 16,5 %; 24,3 %; 28.5 %. Виявлено, що у 2-ій групі хворих після лікування достовірно знижувався рівень білірубіну (р<0,05), трансаміназ (р<0,05), тоді як у 1-ій групі мала місце лише тенденція до зменшення (р>0,05).

Висновки:

1. Комплексне лікування цирозу печінки з включенням гепадифу приводить до кращої динаміки основних клінічних синдромів.

2. Включення гепадифу  в комплексну терапію приводить до нормалізації біохімічних показників крові (білірубіну, трансаміназ).

Перспективи подальшиx досліджень полягають у вивченні впливу гепадифу  на перебіг хронічних гепатитів різної етіології.

 


Повний текст: PDF