Остання редакція: 2020-05-18
Аннотація
Зважаючи на соціальну та медичну значимість ожиріння, а також на беззаперечну потребу подальшого його вивчення, важливим є розробити ефективну експериментальну модель ожиріння яка є найбільш наближеною до моделі розвитку аліментарного ожиріння у людей. Дане дослідження було проведено в умовах акредитованого віварію з дотриманням усіх положеньз щодо захисту хребетних тварин. Загальну вибірку, яка становила 40 тварин, було поділено на дві групи: групу контролю (n=20), що харчувалася в умовах стандартного раціону та групу експериментального ожиріння (n=20), що харчувалася згідно самостійно змодельованого високожирового харчового раціону. У щурів обох груп було визначено довжину тіла (від носа до ануса), масу тіла, індекс маси тіла (ІМТ) та коефіцієнт Лі та у фіналі проведено статистичну обпробку отриманих даних. Зважаючи на отримані результати, можна стверджувати, що за допомогою корекції дієти експериментальних тварин шляхом значного підвищення калоражу та вмісту жирів (за рахунок введення в раціон певних харчових продуктів) можна досягнути у них дієтоіндукованого аліментарного ожиріння.