Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Здобутки клінічної та експериментальної медицини, 12 червня 2020 року

Розмір шрифту: 
ОЦІНКА ВПЛИВУ НАДЛИШКОВОЇ МАСИ ТІЛА НА ПРОГРЕСУВАННЯ ФІБРОЗУ ПЕЧІНКИ
Ігор Ярославович Господарський, Світлана Олександрівна Ястремська, Надія Михайлівна Гаврилюк, Оксана Володимирівна Прокопчук, Людмила Петрівна Мазур, Борис Анатолійович Локай, Володимир Євгенович Городецький, Ольга Миколаївна Креховська-Лепявко, Юлія Ярославівна Коцаба, Світлана Володимирівна Даньчак, Петро Адамович Сас, Ірина Володимирівна Яворська, Ольга Миколаївна Намісняк

Остання редакція: 2020-05-18

Аннотація


Предметом пильного вивчення та важливою проблемою гастроентерології в даний час є  вивчення впливу надмірної маси тіла  на перебіг багатьох захворювань, зокрема на неалкогольну жирову хворобу печінки (НАЖХП), в основі якої є порушенням метаболічних процесів жирового і вуглеводного обмінів, інсулінорезистентність (ІР), гіперглікемія з глюкозотоксичністю, ожиріння і метаболічний синдром (МС).

Дані багатьох досліджень свідчать, що якість життя людей з ожирінням значно гірша, а поєднання його з НАЖХП суттєво підвищують ризик розвитку цукрового діабету 2 типу та серцево-судинних захворювань. За даними Всесвітньої Гастроентерологічної Асоціації НАЖХП може бути причиною виникнення цирозу печінки, а при супутній надлишковій масі тіла чи ожирінні  у  таких пацієнтів та у хворих з гепатоцелюлярною карциномою показники смертності також вищі.

Метою нашого дослідження було порівняти вплив надлишкової маси тіла та ожиріння на перебіг фіброзу у пацієнтів з НАЖХП та пацієнтів-реконвалесцентів HCV-інфекції.

Матеріали та методи: Робота була виконана на базі Тернопільської університетської лікарні впродовж 2015-2019 рр. Обстежено 115 пацієнтів з різним індексом маси тіла (нормальна вага, передожиріння та ожиріння 1 ступеня), які мали ознаки фіброзу та стеатозу печінки без супутньої патології.  До першої групи віднесли 56 пацієнтів ефективно пролікованих від хронічної HCV-інфекції (протягом не менше 6 місяців) та другої групи – 59 пацієнтів з НАЖХП.  Кожна група розділена на три підгрупи залежно від ступеня збільшення ІМТ, прийнятого комітетом експертів ВООЗ (1997): ІМТ 18,5—24,9 кг/м2-нормальна вага, ІМТ 25-29,9– надлишкова маса тіла, ІМТ 30-34,9 кг/м2 – ожиріння І ступеня. 20 здорових осіб склали контрольну групу. Проведено аналіз та оцінку клініко-лабораторних та інструментальних показників для виявлення особливостей фіброзування печінки. Обробку отриманих даних проводили у програмі Microsoft Excel 2011 та комп’ютерної системи статистичного аналізу Statistica 10.

Результати досліджень. Віковий склад обстежених коливався від 22 до 74 років. Переважали пацієнти працездатного віку 45–59 років (45,22 %). Середній вік хворих склав (49,68±1,03) років. Чоловіків – 57 (49,6 %), жінок – 58 (50,4 %). Серед обстежених  І групи було 29 (25,22%) чоловіків та 27 (23,48%) жінок (середній вік 45,62±2,00 та 53,41±1,91). У ІІ групі частка чоловіків та жінок відповідно становила 28 (24,35%) і 31 (26,95%) з середнім віком 48,71±2,37 та 51,1±1,78.  При вивченні ліпідограми даних пацієнтів встановлено прямий помірний взаємозв’язок між ІМТ та ліпопротеїдами дуже низької щільності і тригліцеридами (відповідно r=0,324, p < 0,05 і r=0,318, p < 0,05), прямий слабкий з коефіцієнтом атерогенності (r=0,227, p < 0,05), а також зворотній слабкий з ліпопротеїдами низької щільності (r=0,219 , p < 0,05). Відмічалось зростання показників печінкових проб в біохімічному аналізі крові при збільшенні маси тіла. Виявлено прямий помірний взаємозв’язок між ІМТ та АлТ, АсТ (відповідно r=0,679, p < 0,05; r=0,674, p < 0,05). Отримано прямий сильний взаємозв’язок між ІМТ та середнім значенням даних еластографії печінки (r=0,742, p < 0,05), неінвазивним тестом FIB4 (r=0,875 , p < 0,05) та NAFLD (r=0,889 , p < 0,05).

Висновок: надлишкова маса тіла та ожиріння є підґрунтям для розвитку фіброзних процесів в печінці, а її значне збільшення призводить до виражених фібротичних змін (F2-F3 за METAVIR).