Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Здобутки клінічної та експериментальної медицини, 12 червня 2020 року

Розмір шрифту: 
ЗМІНИ КЛІНІКО-ЛАБОРАТОРНИХ ПОКАЗНИКІВ У ХВОРИХ НА НЕАЛКОГОЛЬНУ ЖИРОВУ ХВОРОБУ ПЕЧІНКИ З МЕТАБОЛІЧНИМ СИНДРОМОМ ПІД ВПЛИВОМ КОМПЛЕКСНОГО ЛІКУВАННЯ З ВКЛЮЧЕННЯМ УРСОСАНУ
Тетяна Василівна Бойко

Остання редакція: 2020-05-18

Аннотація


Неалкогольна жирова хвороба печінки (НЖХП) є надзвичайно поширеною серед захворювань органів травлення. Метаболічний синдром (МС) протягом останніх років привертає увагу ендокринологів, гастроентерологів, кардіологів, лікарів загальної практики.

Мета дослідження:  Вивчити зміни клініко-лабораторних показників у хворих на НЖХП з МС під впливом комплексного лікування з включенням урсосану.

Матеріали та методи дослідження: Обстежено 30 хворих на НЖХП в поєднанні з МС, серед яких було 13 (42,9 %) чоловіків і 17 (57,1 %) жінок у віці від 35 до 75 років. В залежності від проведеного лікування хворі були поділені на 2 групи: 1 – 16 хворих отримували стандартне лікування з препаратом на основі розторопші – артіхол по 200 мг 3 рази в день один місяць; 2 – 14 пацієнтів отримували урсосан в дозі  15 мг/кг маси тіла на добу впродовж одного місяця. Оцінку клініко-лабораторних показників проводили згідно протоколів МОЗ України.

Результати дослідження: Встановлено, що у хворих другої групи відмічалась більш швидка ліквідація клінічних проявів хвороби: зникли больовий синдром, диспепсичний залишився у 14,5%, астено-вегетативний  - у 19,5%  обстежених; у хворих першої групи відповідно 15,1%, 22,2% і 25,3%. Виявлено, у другій групі хворих після лікування достовірне зниження

 

білірубіну, трансаміназ, холестерину. (р˂ 0,05), тоді як у першій групі – мала місце тенденція до зниження (р˃0,05).

Висновки: 1. Комплексне лікування з включенням урсосану приводить до кращої динаміки основних клінічних синдромів.

2. Включення в комплексну терапію урсосану приводить до нормалізації біохімічних показників крові (білірубіну, трансаміназ, холестерину).

Перспективи подальших досліджень полягають у вивченні змін клініко-лабораторних показників у хворих на неалкогольну жирову хворобу печінки з метаболічним синдромом під впливом комплексного лікування з включенням інших гепатопротекторів.