Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, XXIV "Міжнародний медичний конгрес студентів і молодих вчених", 13-15 квітня 2020 р

Розмір шрифту: 
ЗАРАЖЕНІСТЬ КЛІЩІВ, ВІДІБРАНИХ ВІД ЛЮДЕЙ В УКРАЇНІ, ДЕЯКИМИ ЗБУДНИКАМИ ІНФЕКЦІЙ
Роксолана Олегівна Гуменна, Марія Іванівна Шкільна

Остання редакція: 2020-03-27

Аннотація


Іксодові кліщі (родина Ixodidae) є переносниками збудників таких природно-осередкових інфекційних хвороб людини як кліщовий енцефаліт, Лайм-бореліоз, гранулоцитарний анаплазмоз, моноцитарний ерліхіоз, бабезіоз.

Метою дослідження є встановити частоту природного зараження кліщів, відібраних від мешканців Тернопільської області, B. burgdorferi sensu lato, A. phagocytophilum B. miyamotoi та Babesia spp., використовуючи метод ПЛР у реальному часі.

У лабораторії Центру із вивчення Лайм-бореліозу та інших інфекцій, що передаються кліщами, який функціонує при Тернопільському національному медичному університеті імені І.Я. Горбачевського МОЗ України в 2019 р дослідили 482 кліщі, відібраних від людей, з них 466 – отримали від мешканців Тернополя та області, 16 – від жителів інших областей України.

ДНК .B. burgdorferi sensu lato (B. burgdorferi sensu strictо, B. afzeliі та B. garinii), B. miyamotoi, A. phagocytophilum та Babesia spp. визначали за допомогою ПЛР у режимі реального часу.