Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, XXIII Міжнародний й медичний конгрес молодих вчених, 15-17 квітня 2019 року

Розмір шрифту: 
Основні принципи дієтотерапії як основного чинника профілактики йододефіциту населення
Ольга Володимирівна Панасюк

Остання редакція: 2019-03-14

Аннотація


Панасюк Ольга

ОСНОВНІ ПРИНЦИПИ ДІЄТОТЕРАПІЇ ЯК ОСНОВНОГО ЧИННИКА ПРОФІЛАКТИКИ ЙОДОДЕФІЦИТУ НАСЕЛЕННЯ

Науковий керівник: к.м.н. Мазур П.Є.

Кременецький медичний коледж імені Арсена Річинського

м. Кременець, Україна

Актуальність. Дефіцит йоду — єдина і, за даними світової статистики, найпоширеніша причина уражень головного мозку і порушень психічного розвитку, яких можна уникнути. В Україні спостерігається природний дефіцит йоду.

Мета роботи: вивчити принципи дієтотерапії при профілактиці йододефіцитних захворювань, провести визначення рівня споживання йодовмісних продуктів серед населення, шляхом анкетування.

Результати. Анкетування проводилось серед студентів ІІІ та IV курсів, всього було опитано 100 респондентів. Дослідження показало, недостатнє споживання продуктів що містять йод в щоденному раціоні.

Кращий спосіб профілактики дефіциту йоду – регулярне споживання продуктів, збагачених йодом. Перше місце серед них посідає йодована сіль, до складу якої входить йодистий калій. Щоб запобігти йододефіциту, досить щодня вживати разом із їжею 5-6 грамів такої солі. Найбільш багаті йодом морепродукти, потім тваринна, далі - рослинна їжа. З усіх морських водоростей найбільш відомим джерелом природного йоду вважається ламінарія, проте яйця і молочні продукти також можуть бути хорошими джерелами цього елемента. Вміст йоду в мкг/100 мг їстівної частини продукту: хлібобулочні вироби-3,0-8,4; крупи-1,5-4,5; кукурудза-5,2-7,0; молоко-9,3; кефір-до 30; вершки, сметана-5,0-7,0; картопля-2,0-8,0; морква-8,0; салат-7,0; томати-73,0; слива-8,0; ягоди-7,0; яловичина-6,3; свинина-5,6; телятина-7,0-13,0; печінка-6,8; яйця курячі-23,0; хек-110,0; окунь морський–130,0; тріска-263,0; креветки-110,0; минтай–до 150,0; камбала–60,0; горбуша, зубатка–50,0.

Висновки. Нині масової йодопрофілактики у навчальних закладах немає. Серед населення практикується індивідуальна профілактика. Тому, пропаганда правильного харчування – невід’ємний фактор у профілактиці йододефіцитних захворювань.