Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, XXIII Міжнародний й медичний конгрес молодих вчених, 15-17 квітня 2019 року

Розмір шрифту: 
Встановлення гострої токсичності сухого екстракту Салату посівного сорту “Лолло Россо”
Вікторія Вікторівна Вайдич

Остання редакція: 2019-03-22

Аннотація


Сучасна людина піддається впливу різноманітних факторів довкілля та сучасних темпів глобалізації, що негативно впливає на організм в цілому. Поява нових захворювань, тяжкий перебіг та «помолодшання» вже існуючих патологій вимагає від дослідників-фармакологів пошук нових лікарських засобів. Нашу увагу привернув салат посівний сорту “Лолло Россо”.

При вивченні потенційного нового лікарського засобу проводять визначення показника ЛД50 (середньолетальної смертельної дози) та оцінюють загальний стан тварин, летальність, динаміку маси тіла. Вище зазначені показники відмічали після введення щурам обох статей сухого екстракту з салату дозою 15000 мг/кг маси тіла.

Спостерігали за тваринами протягом 14 днів та оцінювали дані показники, по закінченні досліду після виведення тварин з експерименту проводили макроскопічну оцінку стану внутрішніх органів та систем та розраховували їх масові коефіцієнти.

Відмічено, що після одноразового внутрішньошлункового введення тваринам екстракту салату ознак інтоксикації протягом 14 діб спостереження у щурів обох статей не виявлено. Загиблих щурів протягом всього періоду спостереження не зареєстровано.

По закінченні експерименту під тіопенталовим наркозом був проведений розтин, макроскопічний огляд внутрішніх органів та визначена їх маса, що дало змогу розрахувати масові коефіцієнти. Аналіз масових коефіцієнтів внутрішніх органів щурів обох статей після одноразового внутрішньошлункового введення екстракту підтверджує відсутність патологічних змін у різних органах дослідних тварин.

Отримані результати дозволили встановити відсутність токсичної дії сухого екстракту (ЛД50 >15000 мг/кг) і віднести даний екстракт до VI класу токсичності – практично нешкідливі речовини.