Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, XXIII Міжнародний й медичний конгрес молодих вчених, 15-17 квітня 2019 року

Розмір шрифту: 
Spina bifida та фолієва кислота–поінформованість серед студентів медичного факультету
Альона Сергіївна Мазан

Остання редакція: 2019-03-13

Аннотація


Spina bifida–поширена нехромосомна вроджена вада розвитку,що спричиняє ураження багатьох органів і систем.

Метою роботи було оцінити рівень знань студентів медичного факультету стосовно Spina bifida та ролі фолієвої кислоти у її виникненні.

Матеріали та методи: проведено опитування 110 студентів медичного факультету: 4-го – 33% (n=36) та 5-го – 67% (n=74) курсів. Анкети включали питання про Spina bifida, фолієву кислоту та її вплив на стан здоров’я плода.

Результати дослідження: практично всі 93% (n=104) студенти вказали, що фолієва кислота це вітамін, тоді як лише 7% (n=6) відповіли неправильно (р<0,05). Не всі знали природні джерела фолієвої кислоти: 32% (n=61) опитаних вказали на зелені листові овочі чи печінку, 9% (n=35) – на жовті або червоні овочі ,фрукти; 6% (n=22) – на зернові продукти. Усі 100% (n=110) студентів відповіли, що дотримання раціонального харчування під час вагітності є важливим. Більшість 98 % (n=108) опитаних вказали, що раціональне харчування під час вагітності попереджує виникнення вроджених вад розвитку у плода і лише 2% (n=2) відповіли негативно (р<0,05). Дефіцит фолієвої кислоти під час вагітності, як причину вроджених вад розвитку вказали 97% (n=107) порівняно з 3% (n=3),які відповіли негативно (р<0,05). Лише 55% (n=60) опитаних відповіли, що синтетичний вітамін B9 необхідно приймати перед планованою вагітністю та 69% (n=76) – під час вагітності.

Висновки: студенти медичного факультету достатньо обізнані щодо важливості раціонального харчування та ролі фолієвої кислоти у виникненні дефектів нервової трубки. Проте, недостатньою є поінформованість щодо природніх джерел вітаміну В9 та термінів прийому синтетичної фолієвої кислоти.