Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю “Актуальні проблеми довкілля та здоров’я людини в умовах екологічних і соціальних змін у Європі та в Україні”, присвячену 115 –й річниці з дня народження І. І Яременка

Розмір шрифту: 
ПЕРИНАТАЛЬНІ КОРЕЛЯЦІЙНІ СПІВВІДНОШЕННЯ ОРГАНОМЕТРИЧНИХ ПАРАМЕТРІВ ВЕХНЬОЇ ЩЕЛЕПИ З СУМІЖНИМИ КІСТКОВИМИ СТРУКТУРАМИ
Олександр Миколайович Слободян, Леся Петрівна Лаврів, Наталія Сергіївна Корчинська

Остання редакція: 2018-03-15

Аннотація


З’ясування типової і варіантної будови і топографії верхньої щелепи у плодів і новонароджених, структур верхньої щелепи з суміжними кістками, динаміки становлення її форми, дослідження кореляційних взаємовідношень з подальшою морфометричною їх характеристикою мають важливе як теоретичне, так і практичне значення для нормальної анатомії, перинатології та дитячої щелепно-лицевої хірургії і є основою для діагностично-лікувальних прийомів та подальших анатомо-експериментальних досліджень структур верхньої щелепи у постнатальному періоді онтогенезу людини.

Дослідження виконані на 65 препаратах голови людини у перинатальному онтогенезі методами мікро-макропрепарування, рентгенографії, морфометрії, статистичного аналізу.

У другому триместрі внутрішньоутробного розвитку не виявлені кореляційні зв’язки між параметрами верхньої щелепи та висотою черепа і шириною лиця, що є свідченням не сформованості даних структур і відсутності взаємного гармонійного розвитку. У всіх вікових групах другого триместру внутрішньоутробного розвитку встановлені прямопропорційні кореляції між параметрами верхньої щелепи і загальною висотою лиця, на противагу параметрам верхньої щелепи з поздовжньою та поперечною довжиною черепа, що вказує на гармонійний розвиток цих структур та однаковий швидкий ріст параметрів верхньої щелепи і черепа в цілому.

У плодів 7 місяців органометричні параметри правої і лівої верхніх щелеп мають по вісім кореляційних пар, з яких чотири кореляційні пари з параметрами черепа і чотири – з параметрами лиця. У 8-10-місячних плодів параметри верхньої щелепи справа і зліва корелюють у співвідношенні 6:6, з яких дві кореляційні пари з параметрами черепа та дві – з параметрами лиця. Дані кореляційні співвідношення вказують на однакове, пропорційне та гармонійне співвідношення між досліджуваними параметрами верхньої щелепи та структур лиця і черепа у третьому триместрі внутрішньоутробного розвитку.

Встановлено, що у 7-місячних плодів всі параметри верхньої щелепи позитивно корелюють з висотою черепа та загальною висотою лиця. На цій стадії розвитку не виявлено кореляційних зв’язків між параметрами верхньої щелепи та шириною лиця, поперечною і поздовжньою довжиною черепа, на противагу цих параметрів у 8-10-місячних плодів, у яких встановлені кореляції. Виявлені у 8-10-місячних плодів всі можливі прямопропорційні кореляції між параметрами верхньої щелепи, черепа та лиця свідчать про гармонійний розвиток верхньої щелепи і черепа в цілому та сформованість структур черепа та лиця до народження. Найбільше кореляційних зв’язків між органометричними параметрами верхньої щелепи, черепа та лиця встановлено у плодів 5 та 7 місяців.