Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю “Актуальні проблеми довкілля та здоров’я людини в умовах екологічних і соціальних змін у Європі та в Україні”, присвячену 115 –й річниці з дня народження І. І Яременка

Розмір шрифту: 
ВПЛИВ ЕТАНОЛУ НА ФЕРМЕНТНУ АКТИВНІСТЬ ТВАРИН З РІЗНОЮ ЕМОЦІЙНОЮ СТІЙКІСТЮ
Olha Denefil

Остання редакція: 2018-03-03

Аннотація


Алкогольне ураження печінки є однією з причин інвалідизації і смертності працездатного населення.

Метою роботи було вивчити зміни аланінамінотрансферази (АЛТ), аспартатамінотрансферази (АСТ), лужної фосфатази (ЛФ) у щурів з різної емоційною стійкістю при етаноловому гепатиті.

Досліди виконано на 6 місячних щурах-самцях. Етаноловий гепатит моделювали шляхом внутрішньошлункового введення 40 % етанолу протягом 7 днів у дозі 12,5 мг/кг маси тварини. Емоційну стійкість у тварин визначали методом «відкрите поле». Концентрації АЛТ, АСТ, ЛФ визначали у сироватці крові.

Виявлено, що у контролі у високоемоційних і низькоемоційних тварин досліджувані показники достовірно не відрізнялися між собою. Після введення етанолу у високоемоційних щурів відмічено зменшення концентрації АЛТ на 27,2 % (p<0,001), АСТ на 64,6 % (p<0,001) і зростання ЛФ на 32,6 % (p<0,001). У низькоемоційних щурів були наступні зміни: зменшення концентрації АЛТ на 35,9 % (p<0,001), АСТ на 27,2 % (p<0,001) і зростання ЛФ на 18,2 % (p<0,001). При порівнянні показників двох груп виявлено більші значення АЛТ на 7,8 % (p<0,01) у низькоемоційних тварин, АСТ на 58,7 % (p<0,001) були вищими у високоемоційних щурів. При гістологічному дослідженні виявлено дифузне ураження окремих гепатоцитів у тварин обох груп.

Отже, отримані зміни ЛФ вказують на деструкцію гепатоцитів у результаті алкогольного отруєння. Зменшення АЛТ і АСТ у щурів може свідчити про латентний перебіг хвороби.