Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю “Актуальні проблеми довкілля та здоров’я людини в умовах екологічних і соціальних змін у Європі та в Україні”, присвячену 115 –й річниці з дня народження І. І Яременка

Розмір шрифту: 
СТАТЕВІ ОСОБЛИВОСТІ ВПЛИВУ ХРОНІЧНОГО СТРЕСУ НА РОЗВИТОК ПАТОЛОГІЇ ЕНДОКРИННОЇ СИСТЕМИ
Olha Denefil

Остання редакція: 2018-03-03

Аннотація


Хронічний психоемоційний стрес і його наслідки є важливою проблемою медицини, а щитоподібна залоза є однією з мішеней впливу стресу.

Метою роботи було з’ясувати вплив хронічного психоемоційного стресу на щитоподібну залозу молодих щурів різної статі.

Хронічний стрес у щурів викликали з 1,5 до 3 місячного віку. Тварин утримували у клітках з обмеженням життєвого простору вдвічі. У день досліду їх фіксували 1 годину спинкою донизу, після чого проводили забір щитоподібної залози для гістологічного дослідження.

При дослідженні гістологічних препаратів паренхіматозних внутрішніх органів у піддослідних тварин виявлено зміни як у їх стромі, так і в паренхімі. У першу чергу зміни стосувалися кровонаповнення артерій і вен: у сполучнотканинних прошарках чітко контурувалися судини із форменими елементами крові. У дещо просвітлених периваскулярних просторах виявлялися дифузно розташовані лімфоцити, поодинокі вогнища лімфогістіоцитарної інфільтрації. Дещо більше їх було й у стінках фолікулів. Колоїд був гомогенним, інтенсивність забарвлення була незначною. Ступінь вираженості змін у препаратах залоз самиць і самців щурів була одинаковою.

Виявлені порушення морфологічної будови щитоподібної залози можуть вказувати на розвиток хронічного запалення або аутоімунного запалення щитоподібної залози.