Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю “Актуальні проблеми довкілля та здоров’я людини в умовах екологічних і соціальних змін у Європі та в Україні”, присвячену 115 –й річниці з дня народження І. І Яременка

Розмір шрифту: 
ЕКОЛОГІЧНА КРИЗА ЯК НАСЛІДОК ТЕХНОГЕННОГО ВПЛИВУ
Роман Євгенович Булик, Віолета Георгіївна Хоменко, Віолета Георгіївна Хоменко, Віолета Георгіївна Хоменко

Остання редакція: 2018-03-02

Аннотація


В середині XX сторіччя за рахунок збільшення масштабів техногенного впливу людини на природу призвело до різкого погіршення якості навколишнього середовища в багатьох країнах світу. Екологічна криза – глобальна екологічна проблема набула міжнародного значення. Транскордонні переміщення атмосферних і річкових забруднень, що перетинають межа багатьох держав; міграції забруднень у морських і океанічних водах одночасно декількох країн; перетворення земель на пустелі, забруднення й отруєння ландшафтів одних держав від джерел, розташованих на території інших, – все це разом і створює атмосферу світової екологічної кризи.

Найбільша кількість конфліктів виникає в результаті переносу через державні межі атмосферних забруднень, основними джерелами викидів яких є підприємства промислово розвитих країн. Найбільші конфлікти через транскордонні атмосферні забруднення часто відбуваються в Європі.

Проте найбільшою катастрофою для України та Європи за екологічними наслідками була аварія на Чорнобильській АЕС. Радіоактивні хмари, підхвачені повітряними течіями, у короткий термін поширилися на тисячі кілометрів від місця аварії. Радіоактивні опади були виявлені на півночі Європи. Радіоактивне зараження європейської місцевості відбулося в результаті транскордонного транспортування радіоактивних хмар.

Щороку восени у Чернівцях згадують про лихо, яке коїлося у місті в жовтні-листопаді 1988-го, коли з незрозумілої причини масово лисіли діти, схиляючись до талієвої версії отруєння. Достеменну причину біди не названо досі.

За нашими даними, при чотирнадцятиденній тривалості інтоксикації талієм порушуювалася організація ниркових функцій з ознаками тубулярних ушкоджень. Хлорид талію гальмував швидкість клубочкової фільтрації. Доведено, що протеїнурія при токсичних нефропатіях пропорційна концентрації металу в нирках. Протеїнурія характерна для талієвої інтоксикацій, але в більших дозах. Встановлено, що збільшення проникливості клубочків для білків при нефропатії пов'язано із зміною заряду клубочкових поліаніонів. Важкий метал може також руйнувати клітини канальцевого апарату і тоді протеїнурія набуває тубулярного генезу. Пошкодження нирок зумовлено не тільки безпосередньою токсичною дією металу на епітеліоцити різних відділів нефрона, а й мати аутоімунний генез.

Таким чином, при дії на організм сполуками талію відбувається  дезорганізація всіх показників, що характеризують функціональний стан нирок.

Отже, висока концентрація техногенних об'єктів сприяє забрудненню довкілля, знижує комфортність життя. Основними джерелами забруднення атмосфери міста є транспорт, енергетичні системи та промисловість тощо.