Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю “Актуальні проблеми довкілля та здоров’я людини в умовах екологічних і соціальних змін у Європі та в Україні”, присвячену 115 –й річниці з дня народження І. І Яременка

Розмір шрифту: 
ВПЛИВ БІОДОБРИВА ЕМ-1 НА ПРОДУКТИВНІСТЬ КВАСОЛІ І СОЇ
Олександр Борисович Конончук, Діана Петрівна Максимчук, Олена Андріївна Форись

Остання редакція: 2018-02-28

Аннотація


У сьогоденні необхідно приділяти увагу альтернативним способам ведення землеробства, які б забезпечували максимальну продуктивність рослин та допомагали отримувати екологічно чисту продукцію.

Одним з таких напрямків є препарати серії ЕМ (ефективні мікроорганізми), які, завдяки своєму полікомпонентному складу, мають дуже широкий діапазон дії на ґрунт і рослини, зокрема, сприяють росту і розвитку, стимулюють азотфіксацію, придушують шкідливу біоту тощо.

Передпосівне зволоження насіння добривом ЕМ-1 в місцевих ґрунтових умовах підвищувало продуктивність рослин квасолі і сої. Так, у середньому за 2016 і 2017 рр., урожай зерна квасолі сорту Буковинка розстав на 19,1%, сої сорту Аннушка – на 7,6% до контролю (26,2±1,0 і 22,1±0,6 ц/га, відповідно). Аналіз елементів структури урожаю квасолі показав, що підвищення її продуктивності відбувалось переважно за рахунок зростання на 13,1% густоти стеблостою під час збирання (контроль – 251,8±4,9 тис. шт./га) та маси насіння на кожній рослині – на 18,4% (контроль – 9,9±0,7 г/рослину). Найбільший вклад у підвищення урожаю зерна сої, за дії ЕМ-1, привнесла вища густота рослин – зростання 7,5% до контролю (540,2±14,5 тис. шт./га). Інші показники структури урожаю – кількість і довжина бобів, кількість і вагомість насінин, озернення бобів тощо в обох культур зростали менш виражено.

Таким чином, мікробіологічне добриво ЕМ-1 в місцевих ґрунтових умовах підвищує урожай квасолі і сої, що дозволяє пропонувати його до застосування, як екологічно безпечний елемент технології вирощування.