Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю “Актуальні проблеми довкілля та здоров’я людини в умовах екологічних і соціальних змін у Європі та в Україні”, присвячену 115 –й річниці з дня народження І. І Яременка

Розмір шрифту: 
ЙОДОДЕФІЦИТНИЙ ЗОБ У ДІТЕЙ РАХІВСЬКОГО РАЙОНУ ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ.
Ірина Йосипівна Івасюк, Володимир Богданович Грицуляк, Галина Володимирівна Сірко, Неля Петрівна Долинко

Остання редакція: 2018-01-26

Аннотація


Для Рахівського району серед різних захворювань ендокринної системи проблема йододефіциту є актуальною геопотологією. Ендокринний зоб та інші йододефіцитні стани супроводжуються пристосуванням щитоподібної залози до дефіциту збільшенням її маси (гіпертрофія). При цьому збільшення об’єму щитоподібної залози не супроводжуються зростанням секреції тиреоїдних гормонів, бо немає в достатній кількості йоду, який  є для них будівельним матеріалом. Основною причиною виникнення зобної ендемії є збіднення довкілля ( грунтів,  продуктів харчування рослинного та тваринного походження на йод. До інших зобогенних факторів відноситься не повноцінне ( бідне на білки, вітаміни) харчування, антисанітарні побутові умови, інфекції, інтоксикації. Зобогенний ефект мають деякі речовини (тіодіонати, перхлорати),  що містяться в певних продуктах харчування. Струмогенні речовини виявлено також в ріпі, брукві, шпінаті, арахісі, манго, сої.

За даними педіатричної служби в останні роки на Рахівщині серед дітей до 14 років дифузний зоб І ступеня виявлено у 6,19%. дифузним зобом ІІ і ІІІ ступеня хворіли 0,96% дітей вказаного віку. Слід зауважити, що ендемічний зоб у 10,74% дітей було виявлено вперше.

Проявами нестачі йоду в організмі дітей було поступове дифузне збільшення в розмірах щитоподібної залози, підвищена втома, сповільнення психічних реакцій. Провідним показником ендемічного зобу було сповільнення росту, фізична та розумова в’ялість, сонливість, мерзлякуватість. Діти з ендемічним зобом мали гіршу успішність в навчанні, частіше хворіли, мали прояви анемії.

Не своєчасне виявлення захворювання і відсутність профілактики можуть привести до ускладнень, зокрема ендемічного кретинізму, розвиток якого зумовлений порушенням формування функцій центральної нервової системи через нестачу йоду.

Ендемічний кретинізм може проявлятись двома варіантами. При першому з них дитина має звичайний зріст, але у неї наявний зоб. глухонімота, сизість, спастичний параліч, атаксія, розумова неповноцінність.

Другий варіант кретинізму характеризується відставанням дитини у фізичному, розумовому та статевому розвитку. Щитоподібна залоза може бути зменшеною.

За даними літератури в останні роки в усіх регіонах Українських Карпат проблема йододефіцитних захворювань загострилося через недостатнє проведення профілактичних заходів, зокрема вживання йодованої солі та продуктів харчування багатих на йод.

Нестача йоду зумовлює підвищене нагромадження в щитоподібній залозі радіоактивного йоду, що є дуже небезпечним для категорії які проживали на території Чорнобиля. таких у Рахівському районі нараховується 0.68%. У них є підвищений ризик розвитку онкологічних захворювань щитоподібної залози.

Профілактика ендемічного зобу полягає в щоденному надходженні в організм дитини від 90 до 200 мкг йоду (залежно від віку).

Так, як Рахівщина є зоною ендемічного зобу, то загальна профілактика має бути розрахована на всі вікові групи населення і здійснюватись постійно. Вона полягає в додаванні солей йоду до найпоширеніших продуктів харчування – кухонної солі, води, хліба.

Індивідуальна профілактика повинна проводитись серед дітей, підлітків, вагітних і годувальниць. Вони повинні споживати продукти з підвищеним вмістом йоду (морська риба, мойва. тріска, камбала, лосось, креветки та інші морепродукти).

Групова йодна профілактика полягає в призначенні препаратів йоду (йодомарин та ін.) під контролем спеціалістів у групах найбільшого ризику розвитку йододефіцитних  захворювань (діти, підлітки, вагітні, годувальниці). Полягає вона в регулярному і тривалому вживанні медикаментних препаратів, що містить фізіологічну фіксовану дозу йоду (дошкільнятам – 100мкг/добу, або 1 – 1,5 г 1 раз на тиждень (антиструмін, йодид – 200, калій-йодид – 200. тощо).

Категорично забороняється використовування для профілактики зобу крапель спиртового розчину йоду, або розчину Люголя,  бо одна крапля останнього містить йоду у 100 разів більше, ніж потрібно організму на день, а надлишок йоду може привести до небажаних наслідків.

Вмсновки:

  1. Наявність у дітей і підлітків ендемічного зобу негативно впливає на їх фізичний та інтелектуальний розвиток.
  2. Рахівський район є ендемічним, що до йододефіцитних захворювань, тому тут необхідне постійне здійснення комплексних заходів, індивідуальної та групової профілактики.