Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ З МІЖНАРОДНОЮ УЧАСТЮ «АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ДІАГНОСТИКИ, ЛІКУВАННЯ, РАЦІОНАЛЬНОЇ ФАРМАКОТЕРАПІЇ, ДИСПАНСЕРИЗАЦІЇ ТА РЕАБІЛІТАЦІЇ В ПРАКТИЦІ СІМЕЙНОГО ЛІКАРЯ»

Розмір шрифту: 
Варіабельність серцевого ритму при хронічній серцевій недостатності зі збереженою фракцією викиду
Яна Олексіївна Андреєва

Остання редакція: 2018-02-15

Аннотація


Серцева недостатність залишається основною причиною передчасної смерті та низької якості життя у пацієнтів з різними кардіоваскулярних захворювань

Мета дослідження: дослідити зміни варіабельності серцевого ритму у хворих з серцевою недостатністю зі збереженою фракцією викиду.

Матеріали і методи: Обстежено 98 осіб з СНзЗФВ I-IIA стадії І-ІІ функціональних класів згідно класифікації NYHA (53 чоловіки та 45 жінок) віком від 19 до 66 років. Усім учасникам дослідження проведено загально клінічне обстеження з обов’язковим вимірюванням окружності талії та стегон, ваги та зросту,  ехокардіографія, добове моніторування ЕКГ.

Результати. В усіх пацієнтів з СНзЗФВ було зареєстровано зміни ВСР протягом доби і ригідний циркадний ритм ЧСС. Спостерігалось патологічне збільшення спектральних показників VLF, LF, LFN як у денний, так і у нічний час. Достатнього зниження спектральних показників VLF, LF, LFN у нічний час у основній групі не відбувалось. Не фіксувалось достатнього підйому HF та HFN у нічний час на відміну від контрольної групи. Співвідношення LF/HF відповідно було достовірно збільшене у хворих з СНзЗФВ. При кореляційному аналізі встановлено негативний кореляційний зв’язок віку з SDNN (r=−0,336, p<0,05), RMSSD (r=−0,312, p<0,05), рNN50 (r=−0,377, p<0,05), HF (r=−0,418, p<0,05) та позитивний кореляційний зв'язок зі співвідношенням LF/HF (r=0,384, p<0,05). SDNN корелював із час уповільнення кровотоку раннього діастолічного наповнення лівого шлуночка (r=−0,418, p<0,05) та час ізоволюметріческого розслаблення (r=−0,436, p<0,05).

Висновки. Розвиток хронічної серцевої недостатності зі збереженою фракцією викиду супроводжується зниженням загальною варіабельності серцевого ритму. У хворих з серцевою недостатністю зі збереженою фракцією викиду у порівнянні зі здоровими особами спостерігається зниження тонусу парасимпатичної ланки вегетативної нервової системи і збільшення тонусу симпатичної вегетативної ланки. За результатами однофакторного регресійного аналізу встановлено взаємозв’язок спектрального показника SDNN та часу ізоволюметрічного розслаблення.