Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ З МІЖНАРОДНОЮ УЧАСТЮ «АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ДІАГНОСТИКИ, ЛІКУВАННЯ, РАЦІОНАЛЬНОЇ ФАРМАКОТЕРАПІЇ, ДИСПАНСЕРИЗАЦІЇ ТА РЕАБІЛІТАЦІЇ В ПРАКТИЦІ СІМЕЙНОГО ЛІКАРЯ»

Розмір шрифту: 
ЗМІНИ АКТИВНОСТІ СУГЛОБОВОГО СИНДРОМУ У ХВОРИХ ІЗ КОМОРБІДНИМ ПЕРЕБІГОМ ОСТЕОАРТРОЗУ ТА ОЖИРІННЯ ЗАЛЕЖНО ВІД ПРИЗНАЧЕНОГО НЕСТЕРОЇДНОГО ПРОТИЗАПАЛЬНОГО ПРЕПАРАТУ
Оксана Святославівна Хухліна, Оксана Дмитрівна Ляхович, Людмила Володимирівна Каньовська, Володимир Стефанович Гайдичук, Альона Андріївна Антонів

Остання редакція: 2018-02-15

Аннотація


Мета. Встановити активність суглобового синдрому у хворих на остеоартроз та ожиріння залежно від призначеного НПЗП.

Матеріали і методи. З метою з’ясування особливостей перебігу суглобового синдрому у хворих на остеоартроз (ОА) із реактивним синовіїтом залежно від ступеня ожиріння на тлі призначення нестероїдних протизапальних засобів (НСПЗ) (німесулід, мелоксикам, диклофенак, парацетамол, ібупрофен) обстежено 96 пацієнтів з ОА колінних суглобів із ожирінням І-ІІІ ступеня.

Результати. У досліджуваних групах показники візуальної аналогової шкали, рівня індивідуального болю, вираженості болю, скутості суглобів, функціональної здатності з опитувальника WOMAC достовірно (p<0,05) покращилися після призначення терапії. Встановлено, що із збільшенням індексу маси тіла (ІМТ), активність суглобового синдрому контролювати все важче.

Висновок. Отримані результати стверджують негативний вплив ожиріння на перебіг ОА. Застосування протизапальної терапії з метою усунення больового синдрому показало значно нижчу ефективність у хворих із коморбідним перебігом ОА та ожиріння ΙIΙ ступеня у порівнянні з хворими з меншою масою тіла. Усі НСПЗ показали високу протизапальну та знеболювальну активність у хворих із коморбідним перебігом ОА та ожиріння упродовж двох тижнів лікування. Найвищу ефективність щодо усунення суглобового синдрому у цих хворих продемонстрували ібупрофен та диклофенак.