Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ З МІЖНАРОДНОЮ УЧАСТЮ «АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ДІАГНОСТИКИ, ЛІКУВАННЯ, РАЦІОНАЛЬНОЇ ФАРМАКОТЕРАПІЇ, ДИСПАНСЕРИЗАЦІЇ ТА РЕАБІЛІТАЦІЇ В ПРАКТИЦІ СІМЕЙНОГО ЛІКАРЯ»

Розмір шрифту: 
АСОЦІАЦІЯ МЕТАБОЛІЧНИХ І ГЕНЕТИЧНИХ МАРКЕРІВ У РИСКУ РОЗВИТКУ ОСТЕОПЕНІЧНИХ СТАНІВ ПРИ ПОЄДНАННІ ХРОНІЧНОГО ПАНКРЕАТИТУ І ГІПЕРТОНІЧНОЇ ХВОРОБИ
Тетяна Іванівна В'юн

Остання редакція: 2018-02-15

Аннотація


В роботі при обстеженні 70 пацієнтів на хронічний панкреатит (ХП) і гіпертонічну хворобу (ГБ) проведені дослідження ролі гена рецепторів вітаміну D в перебігу цих захворювань. Встановлено, що коморбідність нозологічних форм частіше спостерігалася у осіб з наявністю В-аллелі поліморфізму гена VDR (84,3%) на відміну від контролю (75,7%) і групи пацієнтів на ізольований ХП (77,5%). Також при ХП і ГБ частіше формувалися остеопоротичні зміни (27,3%) на відміну від групи порівняння, де таких хворих було 10%. Показані достовірні зміни в показниках вмісту остеокальцина, що мають залежність від поліморфізму гена VDR.