Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ З МІЖНАРОДНОЮ УЧАСТЮ «АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ДІАГНОСТИКИ, ЛІКУВАННЯ, РАЦІОНАЛЬНОЇ ФАРМАКОТЕРАПІЇ, ДИСПАНСЕРИЗАЦІЇ ТА РЕАБІЛІТАЦІЇ В ПРАКТИЦІ СІМЕЙНОГО ЛІКАРЯ»

Розмір шрифту: 
ВПЛИВ ФАКТОРУ СПАДКОВОСТІ НА РОЗВИТОК ПЕРВИННОЇ АРТЕРІАЛЬНОЇ ГІПЕРТЕНЗІЇ У ПАЦІЄНТІВ МОЛОДОГО ВІКУ
Тетяна Анатоліївна Іваницька, Юрій Григорович Бурмак, Ігор Валерійович Іваницький

Остання редакція: 2018-02-15

Аннотація


Останнім часом зростає розповсюдженість ессенціальної артеріальної гіпертензії (АГ) у пацієнтів молодого віку. Водночас, у порівняно великого відсотка цих пацієнтів спостерігається наявність окремих компонентів метаболічного синдром (МС).  Метою нашого дослідження стало визначення сімейної спадковості щодо окремих компонентів МС та їх вплив на розвиток АГ у пацієнтів молодого віку.

Було обстежено 56 пацієнтів молодого віку, 26 жіночої та 30 чоловічої статі з проявами ессенціальної АГ. Середній вік обстежених склав 23,5± 2,4 роки. Нами було проведене анкетування цих пацієнтів з метою виявлення захворювань – маркерів, таких як діабет 2 типу, абдомінальне ожиріння (АО), АГ, атеросклеротичні ураження судин, включаючи ішемічну хворобу серця (ІХС), наявність в анамнезі гострих порушень мозкового кровообігу (ГПМК) та інфаркту міокарду (ІМ), подагричного артиту та безсимптомної гіперурікемії у найближчих родичів, кожне перелічене захворювання давало 1 бал, у підсумку бали складались. Після аналізу отриманих даних, нами було виявлено, що діабет 2 типу зустрічався в родинному анамнезі у 21 пацієнта (38%), АГ – у 41 пацієнта (73%), АО – у 20 обстежених (36%), атеросклеротичні ураження судин – у 36 пацієнтів (64%), ГПМК та ІМ  - у 21 пацієнта (38%), подагричний артрит та безсимптомна гіперурікемія – у 10 пацієнтів (18%). За даними кореляційного аналізу відмічався зв'язок між ступенем вираженості АГ та кількістю балів, набраних за опитувальниками (r=0,769, p=0,326).

Таким чином, можна зробити висновок щодо великої ролі спадковості у розвитку первинної АГ у пацієнтів молодого віку та відмітити необхідність проведення подальшого аналізу генетичних факторів, які можуть впливати на розвиток окремих компонентів МС у хворих на АГ молодого віку.