Open Conference Systems - Тернопільський Національний Медичний Університет, НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ З МІЖНАРОДНОЮ УЧАСТЮ «АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ДІАГНОСТИКИ, ЛІКУВАННЯ, РАЦІОНАЛЬНОЇ ФАРМАКОТЕРАПІЇ, ДИСПАНСЕРИЗАЦІЇ ТА РЕАБІЛІТАЦІЇ В ПРАКТИЦІ СІМЕЙНОГО ЛІКАРЯ»

Розмір шрифту: 
ОСОБЛИВОСТІ ДЕЯКИХ СТРУКТУРНО-ФУНКЦІОНАЛЬНИХ ПОКАЗНИКІВ ШЛУНОЧКІВ У ХВОРИХ НА ХРОНІЧНЕ ОБСТРУКТИВНЕ ЗАХВОРЮВАННЯ ЛЕГЕНЬ В УМОВАХ КОМОРБІДНОСТІ З ГІПЕРТОНІЧНОЮ ХВОРОБОЮ
Юрій Григорович Бурмак, Світлана Іванівна Треумова, Євген Євгенійович Петров, Тетяна Анатоліївна Іваницька, Ігор Валерійович Іваницький

Остання редакція: 2018-02-15

Аннотація


Вступ. Коморбідність хронічного обструктивного захворювання легень (ХОЗЛ) із гіпертонічною хворобою (ГХ) залишається найбільш важливою — її розповсюдженість перевищує 70% та вона складає більше 50% в структурі смертності. Вважають, що порушення структурно-функціонального стану правого шлуночка (ПШ) є фактором, що підвищує ризик розвитку фатальних ускладнень у таких хворих, а дисфункція лівого шлуночка (ЛШ) є незалежним прогнозонегативним фактором.

Мета дослідження: вивчити особливості структурно-функціональних показників шлуночків у хворих на ХОБЛ в умовах коморбідності з ГХ.

Матеріали та методи дослідження. Ехокардіографічне дослідження (Toshiba SSА,380А Powerwision (Японія) було проведено у 32 хворих (чоловіків — 21, жінок — 11) на ХОБЛ (ІІ стадія) із ГХ (ІІ ступінь), що становили основну группу, середній вік обстежених дорівнював 54,8±2,6 років. Показники співставлялись з аналогічними у 32 хворих на ХОБЛ (група зіставлення), що не відрізнялись від основною за статтю, віком, тривалістю захворювання, та практично здоровими особами (n=15); вірогідність розбіжностей між показниками, що порівнювались, вважалася за наявності Р<0,05.

Отримані результати та їх обговорення. У хворих на ХОБЛ в поєднанні з ГХ спостерігалось зниження швидкості раннього, пізнього діастолічного наповнення шлуночків та їх співвідношення (Р<0,001), при цьому час ізоволюмічної релаксації ПШ перевищував такий групи порівняння на 75%, а ЛШ — на 44% (Р<0,001). Означене свідчило про наявність у хворих на ХОЗЛ із коморбідною ГХ діастолічної дисфункції шлуночків. З'ясовано, що фракція скорочення ПШ у хворих основної групи (19,8±0,7%) була зниженою на 12%, швидкість кровоплину у вихідному тракті становила 0,6±0,003 м/с і на 33% була нижчою, порівняно із практично здоровими особами (Р<0,001). Знайдено, що у хворих основної групи максимальна швидкість кровоплину у вихідному тракті ЛШ була зниженою на 20% порівняно із групою зіставлення, а порівняно із практично здоровими особами - на третину (Р<0,001). На відміну від хворих на ХОБЛ у пацієнтів із коморбідною патологією спостерігалось зниження фракції викиду ЛШ на 7,8%, ударного індексу — на 13% (Р<0,001) за наявності тенденції до зниження серцевого індексу (2,4±0,3л/хв/м2 проти 3,0±0,3л/хв/м2), що відображало наявність систолічної дисфункції ЛШ.

Висновки. У хворих на ХОБЛ за наявності коморбідного стану (ГХ) спостерігаються виражені ознаки діастолічної дисфункції шлуночків із раннім розвитком систолічної дисфункції, що є прогнозонегативним фактором та повинно ураховуватись у виборі стратегії і тактики лікування таких хворих.